Dobički v d. n. o. bodo obdavčeni enako kot v d. o. o.

Dobički v d. n. o. bodo obdavčeni enako kot v d. o. o.

06. 05. 2014

Objavljeno: Finance, 24. 4. 2014, http://www.finance.si/, Avtor: Tanja Smrekar Iskrić

Ustavno sodišče je razveljavilo del tretjega odstavka 90. člena dohodninskega zakona, ki določa, da je pripis dobička kapitalskemu deležu družbenika v družbah z neomejeno odgovornostjo obdavčen enako, kot da bi si ga družbenik že izplačal.

Drugače od kapitalskih družb (d. o. o., d. d.), kjer davčna obvez­nost za družbenike nastopi šele v trenutku dejanskega izplačila dobička, davčna obveznost za družbenike d. n. o. nastopi že v trenutku pripisa njim pripadajočega dela dobička, ne glede na to, da družbeniku dobiček dejansko ni bil izplačan. Obdavči se torej že samo povečanje kapitalskega deleža družbenika v d. n. o..

Ustavno sodišče je zdaj posebno določbo za d. n. o. razveljavilo. Torej bo najverjetneje veljalo enako kot pri kapitalskih družbah (d. o. o.), in sicer: davek na dividende v višini 25 odstotkov se plača takrat, ko je »dividenda« oziroma dobiček družbeniku tudi dejansko izplačan, in ne že s samim nastankom tega dobička (ko ima denimo družbenik d. n. o. le terjatev do svoje družbe za izplačilo dobička).

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj