Objavljen je novi Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti

Objavljen je novi Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti

08. 04. 2014

Objavljeno: Turistično gostinska zbornica Slovenije, 1. 4. 2014, www.tgzs.si, Avtor: mag. Snežana Škerbinc

Turistično gostinska zbornica Slovenije obvešča vse gostince in hotelirje, da je bil v petek, 28. marca 2014 v Uradnem listu RS (št. 21/2014) objavljen novi Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti, ki začne veljati petnajsti dan po objavi ali 12. aprila 2014. Stari pravilnik, ki je bil že iz leta 2000 in nazadnje spremenjen v letu 2008 bo z dnem uveljavitve novega pravilnika prenehal veljati.

Novi pravilnik prinaša nekaj novosti, ki bodo gostincem (posebej manjšim) omogočile razširitev dejavnosti s čim manjšimi stroški.

Uvedene so nove kategorije hotelov, in sicer nizkocenovni hotel (4. odstavek 24. člena), kateremu pravilnik dovoljuje odstopanja glede minimalne velikosti sobe in postelje ter mini hotel (za katerega zadostuje, da ima le 6 do 9 nastanitvenih enot). Nova termina sta tudi suita ali hotelski apartma brez kuhinje (2. odstavek 26. člena) ter aparthotel (7. odstavek 26. člena), ki nudi nastanitev pretežno v hotelskih apartmajih ali suitah. Po novem je obveznost nastanitvenega obrata, da gostom zagotovi dostop do interneta (4. odstavek 23. člena), vendar to ne pomeni brezplačno. Pravilnik podrobneje opredeljuje mladinska prenočišča, ki jih tudi imenuje hostli ali youth hostli. (2. odstavek 31. člena). Nekaj izboljšanih določil je tudi v podkategoriji kampov – postajališča za avtodome, ki jih določa 6. odstavek 34. člena.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj