Start-upi, tuji pospeševalniki vas vabijo pod svojo streho

Start-upi, tuji pospeševalniki vas vabijo pod svojo streho

18. 02. 2014

Vir in informacije: Finance, 11. 2. 2014, www.finance.si, Avtor: Blažej Kupec

Eden izmed teh je podjetniški pospeševalnik Telefónice, Wayra CEE, ki išče deset digitalnih start-upov za sodelovanje v njihovi praški Akademiji. Pospeševalnik med drugim ponuja dostop do vrhunskih poslovnih mentorjev z vzpostavljenimi poslovnimi vezmi - YCombinatorjem, Ronom Conwayjem, Stevom Blankom, možnost pridobitve naložbe, sodelovanje v vrhunskem izobraževalnem programu in možnost dostopa od več kot 300 milijonov uporabnikov storitev Telefónice.

Na poziv se lahko prednostno prijavijo start-upi iz srednje in vzhodne Evrope. Prijavo oddajte prek spletnega obrazca (http://wayra.org/joinus) najpozneje do 23. februarja 2014.

Bolgarski pospeševalniki že s slovenskim pridihom

Priložnosti se ponujajo tudi v Bolgariji pri pospeševalnikih Eleven in Launchub. Prvi poleg osnovnega programa, v katerem ponuja začetni vložek do 50 tisoč evrov, omogoča tudi prijavo v program Eleven 100. Ta je namenjen zrelejšim start­upom, ki bodo imeli možnost pridobiti sto tisoč evrov. Prijave so mogoče do 28. februarja, pogoje pa si lahko preberete na njihovi spletni strani (http://blog.eleven.bg).

Bolgarski sklad Launchub, sicer eden največjih skladov semenskega kapitala v regiji, je medtem letos odprl vrata tudi slovenskim podjetjem. Predstavniki sklada bodo letos po koncu prijavnega procesa (prijave so možne do 23. februarja) tudi obiskali Slovenijo, kjer bodo z najboljšimi prijavljenimi start-upi opravili osebne pogovore. Za kakovostnejšo presojo, ali je vaše podjetje ustrezen kandidat za pridobitev bolgarske naložbe, je na voljo port­felj naložb sklada (http://launchub.com/portfolio).

Predstavniki sklada verjamejo, da je v Sloveniji veliko obetavnih podjetniških ekip, ki bi lahko z njihovo investicijsko in svetovalno podporo prerasla v svetovno uspešna hitro­ rastoča podjetja.

Nekaterim je že uspelo

Tako Eleven kot Launchub sta že vlagala v slovenske start­-upe. V Launchub se je prebila Modra jagoda, ki je razvila aplikacijo Mediately Register Zdravil. Start-up Edgar, ki je razvil istoimensko orodje za digitalno pripovedovanje zgodb, pa je bil pred kratkim sprejet v Eleven. Kaj ustanovitelji omenjenih start-upov pričakujejo od sodelovanja v Bolgariji, si lahko preberete na spletni strani: www.startaj.si.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj