UEMOA - Zahodnoafiška EU

UEMOA - Zahodnoafiška EU

18. 02. 2014

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 6. 2. 2014, Avtor: Franja Zagorc

"Zahodnoafriška EU", kot imenujejo Zahodnoafriško ekonomsko in monetarno unijo (UEMOA), je skupni trg osmih držav v zahodnem delu Afrike, ki ima več kot 100 milijonov prebivalcev. Kljub temu, da so trenutno relativno revne, so te države perspektivne in jim različne tuje multinacionalke posvečajo veliko pozornosti. V zadnjem času pa se države UEMOA omenjajo tudi kot perspektivne destinacije za slovenske izvoznike.

UEMOA sestavlja osem držav

Trg UEMOA sestavljajo Benin, Burkina Faso, Slonokoščena obala, Gvineja Bissau, Mali, Niger, Senegal in Togo. Medtem ko je Slonokoščena obala ena bogatejših afriških držav, je npr. Gvineja Bissau ena najrevnejših, kljub temu pa carinska in ekonomska unija delujeta. Monetarna, s skupno valuto zahodnoafriškim CFA frankom, pa naj bi zaživela do prihodnjega leta.

UEMOA, ki jo sestavljajo nekdanje francoske in britanske kolonije, je bila ustanovljena v začetku leta 1994, in sicer predvsem z namenom povečanja konkurenčnosti preko skupnega trga, koordinacije ekonomskih politik držav članic ter nadzora in harmonizacije fiskalnih politik. Države UEMOA so na omenjenih področjih naredile velik preskok, kljub temu pa jih čaka še veliko dela, predvsem pri zmanjševanje korupcije, brezposelnosti in nepotizma, na področju okoljevarstva in omejevanja širjenja okužbe s HIV.

Zanimive priložnosti za slovenska podjetja

Države zahodne Afrike so zanimive tudi za slovenska podjetja, predvsem zaradi relativno cenovno ugodne ladijske dostave blaga. Največ priložnosti se zaradi pospešene gradnje infrastrukture v tem delu sveta ponuja različnim inženirskim in projektantskim podjetjem.

Veliko priložnosti je zaradi velikega števila prebivalstva tudi na področju farmacije, dobave medicinskih pripomočkov, različnih rešitev za pridobivanje pitne vode, prodaje plovil in opreme za plovila, opreme za ribištvo in kmetijstvo (predvsem shranjevanje in sortiranje različnih pridelkov), dobave nekatere vrste prehrane, opreme za gradbeništvo, opreme za proizvodnjo hrane, opreme za lesno industrijo in energetike.

Priložnosti v uniji UEMOA lahko iščejo velika podjetja kot tudi mala in srednja, predvsem zaradi relativno majhnih projektov, ki jih lahko opravijo sama, še bolje pa preko lokalnih in drugih tujih partnerjev. Zaradi svoje vloge v regiji ima pomembno težo Francija in njena podjetja, zato je povezava s kakšnim francoskih podjetjem "dobra vstopnica" na omenjeni trg.

Dodatne informacije: Več informacij najdete na spletnih straneh:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj