Estonija vabi z zanesljivostjo in transparentnim poslovnim okoljem

Estonija vabi z zanesljivostjo in transparentnim poslovnim okoljem

10. 12. 2013

Vir in informacije: STA, 26. 11. 2013, www.sta.si

Poslovno okolje v Estoniji je transparentno in jasno definirano, Estonci pa veljajo za zanesljive in poštene partnerje.

Blagovna menjava med Slovenijo in Estonijo raste. Lani je znašala okoli 40 milijonov evrov, kar zagotovo predstavlja dobro podlago za nadgradnjo in krepitev medsebojnega sodelovanja na vseh ravneh.

Država je elektronsko zelo napredna in ji je "mogoče reči kar E-stonija". Vse je mogoče dobiti na spletu, birokracija pa je uporabniku prijazna.

Estonija ni majhna, ampak "kompaktna" država. Po številu prebivalcev in površini se sicer uvršča med manjše članice EU, ima pa odlično razvit telekomunikacijski sistem. E-storitve in telekomunikacije ter internetne aplikacije sodijo med najbolj napredne na svetu. Načrtujejo, da bodo imela vsa gospodinjstva, podjetja in institucije do leta 2015 širokopasovni internet s hitrostjo do 100 Mbit/s.

Imajo enostaven davčni sistem, med ključne sektorje pa spadajo informacijsko-komunikacijske tehnologije, transport in logistika ter poslovne in finančne storitve. Letos pričakujejo enoodstotno gospodarsko rast.

Država je zelo varna in učinkovita. Ustanovitev podjetja je hitra in enostavna, delo s kupci in partnerji pa je (e-)učinkovito. Poslovna kultura je visoka, valutnih tveganj ni, Estonija pa je izvrstna odskočna deska za Baltik in Finsko.

Razširjenost informacijske tehnologije sega tudi v državni sektor. Več kot 94 odstotkov vseh poslov s tem sektorjem državljani opravijo kar z osebno izkaznico, ki ima digitalni podpis.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj