Nanotehnologija - tehnologija priložnosti 21. stoletja

Nanotehnologija - tehnologija priložnosti 21. stoletja

04. 05. 2010

Vir in informacije: STA, 22.4.2010, www.sta.si, Avtor: Urška Kristan

Nanotehnologija kot ena ključnih tehnologij 21. stoletja nudi velik potencial. Odpira nove tržne priložnosti, poleg tega pa lahko bistveno prispeva k varovanju okolja in zdravja. Po nanotehnologiji se mora vse bolj ozreti tudi Slovenija, če ne želi zaostajati po konkurenčnosti.

Nanotehnologija (manipulacija, sinteza in kontrola snovi na ravni posameznih molekul oz. nanometerskih dimenzij) se pojavlja na vseh področjih obstoječe industrije - od kemijske, tekstilne, računalništva in informatike, transporta, energetike, avtomobilske, še posebej pa farmacevtske in obrambne industrije. Omogoča izdelavo materialov ali naprav, ki so lažje, hitrejše, močnejše, ki imajo popolnoma nove ali pa dodatne, specifične lastnosti.

Evropa v nanotehnologijo investira že dobro desetletje in je v tej panogi vodilna svetovna sila. Z nanotehnologijo se ukvarjajo tudi slovenski raziskovalci, zlasti na vodilnih raziskovalnih institutih.

Center odličnosti Nanoznanosti in nanotehnologije na Inštitutu Jožef Stefan predstavlja odgovor slovenskih raziskovalcev in industrije na izzive nove tehnologije. V okviru projekta centra odličnosti Nanoznanosti in nanotehnologije je zbrana vrhunska oprema, ki omogoča raziskovalcem doseganje pomembnih rezultatov.

Kot je pojasnil vodja centra Dragan Mihailović, nanotehnologija kot taka nima posebnega mesta v državnem raziskovalnem programu, ki ga oblikuje Agencija za raziskave RS, ampak se financira "malo tu in malo tam", na področjih fizike, kemije, materialov, tehnike medicine itd.

Po naravi je nanotehnologije zelo interdisciplinarna, zato je takšna oblika financiranja do neke mere razumljiva, poudarja Mihailović. Problem pa je po njegovih besedah v tem, da so interdisciplinarni programi pogosto močno zapostavljeni na razpisih, saj jih poskušajo ocenjevalci izriniti iz svojih področjih, zato izvisijo. To predstavlja veliko zamujenih priložnosti.

Center odličnosti je pomembno finančno injekcijo dobil iz evropskih sredstev. Omenjena sredstva omogočajo, da Slovenija zmanjša razkorak v opremljenosti v primerjavi s konkurenco v drugih srednje razvitih evropskih državah, Kitajsko, Korejo in Indijo. ZDA in razvite evropske države so na tem področju daleč pred Slovenijo (Avstrija ima denimo na področju nanotehnologije državni spodbujevalni program, ki se je začel leta 2004).

Center odličnosti - Nanocenter.si omogoča dostop, šolanje in uporabo uporabo raziskovalne probleme po principu nizkega praga in prijaznega okolja. Oprema je vrhunska, podjetja pa imajo imajo priložnost delati na svojih projektih s podporo raziskovalcev v nanocentru. Je pa potreben resen pristop k projektom; hitro se namreč izkaže, da brez tega tudi vrhunska oprema ne pomaga.

Inštitut Jožef Stefan ima tri centre odličnosti, poleg Nanocentra še Biokemijski center CipKeBiP in Center na področju materialov Namaste. Sodelavci tesno sodelujejo tudi z drugimi centri odličnosti. Nanocenter je izključno infrastrukturni, druga dva nekoliko manj, ampak vsi tesno sodelujejo z industrijo.

Podjetja lahko po Mihailovićevih pojasnilih ideje uresničijo tako, da najprej izvedejo preliminarne raziskave - praviloma skupaj z raziskovalci centra -, potem pa definirajo projekt in začnejo z delom. Prvi korak je torej navezava stikov z zainteresiranim partnerjem.

Inštitut Jožef Stefan vodi politiko odprtih vrat do industrije, poudarja Mihailović in dodaja, da se trudijo najti partnerje v industriji, bodisi v slovenski bodisi svetovni.

Več o nanotehnologiji najdete na spletnih naslovih:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj