Pogumno na južnokorejski trg

Pogumno na južnokorejski trg

08. 10. 2013

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 19. 9. 2013, Avtor: Franja Zagorc

Čeprav je Južna Koreja oddaljen trg, predstavlja veliko priložnosti za poglobitev sodelovanja in iskanje novih poslovnih stikov. Gre za urejeno državo, ki se trudi vzpostaviti čim bolj prijazno poslovno okolje. Za Slovenijo se priložnosti npr. ponujajo v avtomobilski industriji.

Južna Koreja je po azijski finančni krizi v letih 1997-1998, ki je razkrila šibkosti južnokorejskega razvojnega modela, sprejela številne reforme, bolj pa se je odprla tudi tujim investicijam. Njeno gospodarstvo je zelo izvozno usmerjeno, težave pa jim predstavlja starajoča se delovna sila in premalo fleksibilen trg dela.

V Južni Koreji, državi s 50 milijoni prebivalcev, je prisotna vsa svetovna konkurenca. Čeprav imajo tamkajšnji potrošniki prefinjen okus, zaradi česar se morajo podjetja na ta trg podati z dobrimi izdelki, se trudijo vzpostaviti čim bolj prijazno poslovno okolje.

Na lestvici Doing Business zasedajo visoko 8. mesto. Imajo tri posebne cone za tuje vlagatelje – investicijsko, trgovinsko in gospodarsko, poleg tega pa še več drugih industrijskih kompleksov (kmetijski, visokotehnološki …).

Priložnosti za krepitev sodelovanja se med drugim odpirajo na sledečih področjih:

  • avtomobilska industrija
  • IKT industrija
  • obnovljivi viri energije
  • kemična industrija
  • zabavna elektronika
  • turizem

Severovzhodna Azija poleg ZDA in Evrope postaja eden glavnih gospodarskih centrov sveta. Južna Koreja je s številnimi državami podpisala prostotrgovinske sporazume, med drugim tudi z EU in ZDA, kar podjetjem bistveno olajša poslovanje.

EU poskuša evropskim podjetjem vstop na ta trg olajšati tudi s programom EU Gateway to South Korea. Ker so kulturne razlike med Južno Korejo in evropskimi državami velike, svoje pa dodajo še regulatorne zahteve, jim poskuša komisija poiskati primerne partnerje, zmanjšati stroške …

Mednarodni denarni sklad Južni Koreji, ki poleg Mehike, Indonezije in Turčije tvori drugo skupino rastočih držav MIST, za letos napoveduje 2,8-odstotno rast bruto domačega proizvoda, prihodnje leto pa naj bi se gospodarska rast pospešila na 3,9 odstotka.

Dodatne informacije: Več informacij najdete na spletnih straneh:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj