Optimizacija vsebine spletnega mesta za iskalnike

Optimizacija vsebine spletnega mesta za iskalnike

03. 09. 2013

Vir in informacije: Zavod mladi podjetnik, 26. 8. 2013, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: David Bergant, www.optiweb.si

Kako urediti vsebino, da bo le ta čim bolj primerna za iskalnike? To se sprašuje veliko lastnikov spletnih strani. V članku si lahko preberete nekaj najbolj pomembnih značilnosti, ki jih mora imeti iskalnikom primerna vsebina.

1. Vsebina mora imeti dodano vrednost

Napišite kvalitetno vsebino, ji dodajte vsaj nekaj slik, če se da pa dodajte tudi video posnetek. Zelo pomembno je, da vsebino dobro strukturirate in da le-ta ni predolga ali prekratka. Poudarite dejstva, predvsem pa se razlikujte od ostalih. Če je vsebina zanimiva oz. uporabna, je veliko večja možnost, da bodo obiskovalci vašega spletnega mesta le to delili z ostalimi, to pa pomeni manj dela z off-site optimizacijo.

2. Struktura

Vsebino je potrebno strukturirati na posamezne podstrani, vendar pa to niti ni tako lahko delo, kot se morda zdi na prvi pogled. Pri strukturi se največkrat pojavljajo vprašanja v stilu 'Ali naj za vsako ključno besedo naredim novo podstran?', ali pa 'Naj daljšo vsebino dam le na eno podstran ali naj jo razdelim na več podstrani?'. Pri teh dveh vprašanjih je težko dodati nek splošen odgovor, ker je dober način razporejanja vsebine odvisen od različnih faktorjev.

Edini nasvet, ki ga vedno upoštevajte je ta, da naj bo vsebina strukturirana naravno, torej vprašajte se 'Kaj bi uporabnik rad videl na naši spletni strani?' oz. 'Kaj uporabnika zanima?'.

Če imate mizarstvo, bi bile lahko vaše ključne besede npr.: mize, kuhinjske mize, jedilni mize, stoli, omare, vrata, stopnice itd. V primeru, da niste specializirani predvsem za mize, je ključne besede mize, kuhinjske mize in jedilni mize sigurno pametno združiti na eno podstran.

V primeru, da je vsebina za eno podstran zelo dolga, se najprej vprašajte ali res potrebujete toliko vsebine in ali je taka vsebina sploh uporabna. Če del vsebine ni ravno povezan s preostalo vsebino, lahko ta del prestavite na novo podstran, v nasprotnem primeru pa se lahko poslužite naslednje rešitve. Na strani naj bodo vidna samo najpomembnejša dejstva, ostala pa naj bodo skrita pod zavihkom 'Več…', s klikom na le tega, pa si lahko potem uporabnik pogleda celotno vsebino.

3. Tehnična ureditev vsebine

  • Vsaka podstran mora imeti glavni naslov (h1), če je vsebine dovolj, pa naj ima tudi nekaj podnaslovov (h2) – dobro je imeti vsaj en podnaslov. Ključna beseda naj bo navedena vsaj v glavnem naslovu, lahko pa jo vključite tudi v kakšen podnaslov, vendar ne pretiravajte.
  • Nasičenost ključnih besed naj ne bo nad 3 odstotke. Torej če vsebino optimizirate za ključno besedo 'kuhinjske mize', naj bo le ta na 100 besed ne bo omenjena več kot 3x. Če se vam to zdi premalo, uporabite še različne izpeljanke, npr. 'mize za kuhinjo'.
  • Odebelite pomembne dele besedila in ne le glavnih ključnih besed.
  • V meta podatke dodajte unikaten meta opis in nekaj glavnih ključnih besed.

4. Ažurnost

Če je spletno mesto ažurno, to pomeni, da vaše podjetje živi, kar cenijo tudi iskalniki. Vsako spletno mesto naj bi imelo podstran z novicami ali blog. Objavite vsaj eno objavo na mesec, priporočajo pa eno objavo na teden ali največ dva tedna. V začetku se vam bom mogoče zdelo, da to ni vredno vašega truda, vendar se na dolgi rok vsekakor splača.

5. Nekaj dodatnih napotkov

  • Pred pripravo same vsebine si naredite osnutek.
  • Kvaliteta je pomembnejša od kvantitete.
  • Na prvem mestu je uporabnik. Kar je dobro za uporabnika, je posredno dobro tudi za optimizacijo.
  • Uporabniku povejte zakaj ste boljši od drugih in kaj bo uporabnik pridobil z vašim izdelkom ali storitvijo.
  • Izpostavite ključne podatke.
  • Navedite dejstva in za le to uporabljajte alineje.
  • Vsebina naj bo razgibana in vizualno privlačna.
  • Vsebini dodajte uporabno aplikacijo, npr. informativni izračun.
Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj