Obisk predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka v Latviji in Grčiji

Obisk predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka v Latviji in Grčiji

23. 04. 2010

Datum in kraj:

  • od 29. do 30. junija 2010 – Republika Latvija
  • od 7. do 8. septembra 2010 – Republika Grčija

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk bo od 29. do 30. junija 2010 obiskal Republiko Latvijo in od 7. do 8. septembra 2010 Republiko Grčijo.

Latvijsko gospodarstvo je bilo med vsemi pribaltskimi državami sicer najbolj izpostavljeno učinkom krize. Z rastjo BDP nad 10 odstotkov letno pred krizo je vstopilo v krizo s prevelikim primanjkljajem na tekočem računu plačilne bilance ter visokim dolgom, kar je državi povzročilo številne težave. V primerjavi s povprečjem EU27, ima Latvija visok delež kmetijstva v BDP, ki je v letu 2008 dosegel 3,1 odstotka in gradbeništva z 8,9 odstotnim deležem v BDP. Pod EU27 povprečjem je industrija in energetika, ki v 2008 beležita le 13,8 odstotni delež. Prevladujoči delež predstavljajo storitve z 74,2 odstotnim deležem v BDP. Pomembne panoge latvijske industrije je še avtomobilska proizvodnja, proizvodnja sintetični materialov, kmetijskih strojev, gnojil, pralnih strojev, radijev, farmacevtskih izdelkov,tekstila in prehrambena industrija.

Več o Latviji si lahko preberete na spletnem naslovu: www.izvoznookno.si/Dokumenti/Podatki_o_drzavah/Latvija/Predstavitev_drzave_837.aspx.

Prav tako je Grčija ena izmed tistih držav EU, ki jo je kriza najmočneje prizadela. Kratkoročni ukrepi gospodarske politike so podobno kot v ostalih evropskih državah bili usmerjeni v omejevanje posledic svetovne finančne krize in povečevanje zaupanja v bančni sektor. Med prioritetnimi srednjeročnimi reformami so bile reforme pokojninskega sistema, zdravstva in izobraževanja. Sprejeta je bila nova protikorupcijska zakonodaja. Grška vlada poskuša zmanjšati vladne izdatke, ter javni sektor, kot tudi uvesti pokojninsko in sindikalno reformo, vendar pa je deležna številnih kritik tako opozicije kot tudi močnih sindikatov ter javnosti, kar se je kazalo v preteklem letu v nekaterih uličnih nemirih in demonstracijah. Finančni ministri EU so nedavno odobrili finančno pomoč Grčiji, kar bi moralo razmere v državi tudi dodatno stabilizirati.

Več o Grčiji si lahko preberete na spletnem naslovu:

www.izvoznookno.si/Dokumenti/Podatki_o_drzavah/Grcija/Predstavitev_drzave_588.aspx.

Kot že navedeno, sta obe državi bili močno prizadeti zaradi gospodarske krize. Kljub temu obe državi ponujata nekatere priložnosti, ki bi jih bilo mogoče izkoristiti. V kolikor v vašem podjetju ocenjujete, da bi bilo koristno, da se v navedeni dve državi organizira tudi spremljajoča gospodarska delegacija ob obisku predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka, nam to prosim sporočite do 7. maja 2010 na e-naslov: gorazd.justinek@japti.si.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj