Bruselj za zagonska podjetja namenja 100 milijonov evrov nepovratnih sredstev

Bruselj za zagonska podjetja namenja 100 milijonov evrov nepovratnih sredstev

16. 07. 2013

Vir in informacije: STA, 11. 7. 2013, www.sta.si

Približno tisoč zagonskih in drugih inovativnih podjetij bo prejelo 100 milijonov evrov nepovratnih sredstev iz tretje in zadnje faze financiranja v sklopu javno-zasebnega partnerstva za internet prihodnosti (FI-PPP).

Sredstva bodo namenjena razvoju aplikacij in drugih digitalnih storitev na številnih področjih, od prometa in zdravja do pametne proizvodnje, energije in medijev.

Razpis je del pobude Startup Europe, s katero želi Evropska komisija pospešiti, povezati in nagraditi evropske podjetniške ekosisteme in zagotoviti, da Evropa za zagonska podjetja ne bo zgolj odskočna deska.

V tretji fazi financiranja FI-PPP so sredstva namenjena razvoju novih internetnih aplikacij in storitev na številnih področjih. Financiranje bo potekalo prek 20 konzorcijev predstavnikov spletnega ekosistema, kot so pospeševalniki, platforme za skupinsko financiranje (crowdfunding), regionalne organizacije in tehnološka podjetja, za financiranje pa bodo sodelujoči konzorciji izbrani na podlagi načrtov ekonomskega učinka financiranja na celotni spletni ekosistem.

Gre za zadnji del 500 milijonov evrov vrednega paketa, ki od leta 2011 podjetjem in državam pomaga izkoristiti priložnosti mobilnega interneta in podatkovne revolucije ter spodbuditi inovativnost in odpiranje delovnih mest v evropskem digitalnem sektorju.

Cilj javno-zasebnega partnerstva za internet prihodnosti so pametnejša infrastruktura in poslovni procesi, kar je moč doseči z boljšo uporabo zmogljivosti, ki jih ponujata spletno mreženje in omrežno računalništvo.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj