Coworking - nov način dela

Coworking - nov način dela

09. 07. 2013

Vir in informacije: Zavod mladi podjetnik, 9. 7. 2013, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: Saba Resnik

Coworking je sodoben način dela, kjer si podjetniki posamezniki in ekipe delijo skupne prostore za delo, najpogosteje pisarne. Tradicionalno si poslovne prostore delijo posamezniki ali ekipe, ki so zaposleni pri istem delodajalcu - pri coworkingu pa gre za različna podjetja. Coworkingu je v zadnjih letih močno narasla popularnost - izjema ni niti Slovenija.

Največkrat se za coworking odločijo podjetniki, ki si ne morejo privoščiti lastnih prostorov, vendar si kljub temu želijo imeti pisarno stran od doma. Prednost takšnega načina dela pa ni zgolj v tem, da si podjetnik lahko zniža stroške najema poslovnega prostora, pri coworkingu namreč podjetnik brez težav pride do novih poznanstev in novih poslovnih idej ali rešitev. Tako lahko podjetniki glede na trenutne želje in potrebe sodelujejo na projektih, si izmenjujejo izkušnje, si med seboj pomagajo in skupaj ustvarjajo.

Mnogo podjetnikov se odloči za delo od doma, vendar kmalu dobi občutek izločenosti in osame, da ne govorimo o tem, kako težko se je osredotočiti na delo, ko pridejo otroci iz šole. Coworking te probleme rešuje! Okolje, ki ga ustvari skupni prostor, namreč spodbuja inovativnost in kreativnost ter s tem povečuje možnosti za uspeh posameznikov, ki si delijo skupni prostor.

Izraz coworking je pričel uporabljati Bernie DeKoven leta 1993, nato pa ga je leta 2005 Brad Neuberg uporabil za opis fizičnega prostora v San Franciscu, kjer so delali in živeli trije tehnološki delavci. Kasneje je bil Neuberg eden izmed ustanoviteljev Citizen Space, ki je bil prvi skupni prostor več različnih podjetnikov in podjetij, namenjen izključno delu. Danes imajo v ZDA zabeleženih že več kot 700 coworking prostorov. Kljub popularnosti coworkinga pa San Francisco ostaja velik igralec na tem področju, saj je dom številnim coworking prostorom, kot so Sandbox Suites, NextSpace, PARISOMA, HubSoMa in Citizen Space.

V Evropi se je najhitreje na coworking odzvala Velika Britanija. London ima poleg velikega števila coworking prostorov tudi veliko raznolikih, ki so namenjeni različnim startup podjetjem in podjetnikom. Ne zaostaja pa niti kontinentalna Evropa, kjer je vlogo metropole coworkinga prevzel Berlin z betahaus, House of Clouds, co.up, raumstation, United Urbanites in mnogimi drugimi coworking prostori in skupnostmi.

Vir: wiki/Coworking

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj