Mehika želi s konkurenčnim poslovnim okoljem privabiti investicije

Mehika želi s konkurenčnim poslovnim okoljem privabiti investicije

02. 07. 2013

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 13. 6. 2013, Avtor: Franja Zagorc

Mehika, za Brazilijo drugo največje gospodarstvo Latinske Amerike, želi privabiti tuje investicije, zato veliko naporov usmerja v vzpostavitev konkurenčnega poslovnega okolja. Za Slovenijo bi lahko bilo zanimivo sodelovanje na področju avtomobilske industrije, proizvodnje gospodinjskih aparatov, informacijske tehnologije …

Mehika je vodilni proizvajalec avtomobilski delov in tovornjakov za ameriški trg, veliko projektov izvajajo na področju vesoljske tehnologije, tam je skoncentrirana proizvodnja pametnih mobilnih telefonov in televizij, v ZDA dobavljajo veliko medicinske opreme, visoko rast beleži sektor informacijskih tehnologij …

Med strateške sektorje zato uvrščajo:

  • vesoljsko tehnologijo
  • prehrambeno industrijo
  • avtomobilsko industrijo
  • medicinsko opremo
  • proizvodnjo gospodinjskih aparatov
  • elektroniko
  • izkoriščanje obnovljivih virov energije
  • informacijsko tehnologijo

Mehika želi privabiti tuje investicije, zato želi vzpostaviti tudi čim bolj konkurenčno poslovno okolje. Za ustanovitev podjetja je denimo potrebnih le devet dni, medtem ko je to število na Kitajskem in v Braziliji precej višje (33 oziroma 119 dni). Čim bolj želijo poenostaviti tudi birokratske postopke za izvoz in uvoz.

V primerjavi z drugimi hitro rastočimi državami se v Mehiki relativno hitro, v 69 dneh, dobi tudi gradbeno dovoljenje. Ugodni so tudi stroški dela, ki so leta 2011 v predelovalni dejavnosti znašali 6,5 dolarja na uro, kar je ceneje kot npr. na Poljskem (8,8 dolarja na uro), v Braziliji (11,7 dolarja na uro) ali na Češkem (13,1 dolarja na uro).

Pohvalijo se z dobro strateško lego in razvito prometno infrastrukturo (številna letališča, pristanišča, dobro razvite cestne povezave …) z neposrednim dostopom do Severne Amerike, Latinske Amerike, Azije in Evrope, imajo pa tudi velik domač trg z več kot 110 milijoni prebivalcev. Imajo veliko mlade in dobro izobražene delovne sile – vsako leto izobrazijo veliko inženirjev.

Uvozne carine so od leta 2008 znižali s 13 na pet odstotkov, izvajajo tudi program za poenostavitev trgovine, s pomočjo katerega naj bi se delež izdelkov z ničelno stopnjo carine od leta 2008 do letos povečal z 20 na 63 odstotkov. Posebnih ugodnosti so deležna tudi podjetja, ki preselijo svojo proizvodnjo iz ZDA v Mehiko.

Mehika, ki je v 90. letih prejšnjega stoletja z ZDA in Kanado sklenila severnoameriški prostotrgovinski sporazum (NAFTA), veliko izvaža v severni sosedi, zato je dobra odskočna deska za vstop na ameriški in kanadski trg. Prostotrgovinske sporazume je sklenila tudi s številnimi drugimi državami in velja za eno od držav z največjim številom tovrstnih sporazumov.

Mehiško gospodarstvo je zaradi manjše industrijske proizvodnje in skoraj stagnirajočega izvoza v prvem letošnjem četrtletju raslo počasneje od pričakovanj, zato je tamkajšnje finančno ministrstvo nekoliko znižalo napoved rasti za letošnje leto – bruto domači proizvod naj bi se namesto za 3,5 okrepil za 3,1 odstotka.

Mednarodni denarni sklad je nekoliko bolj optimističen – Mehiki za letos in prihodnje leto napoveduje 3,4-odstotno gospodarsko rast. Leta 2009 je država zdrsnila v globoko recesijo, ki jo je sprožila finančna kriza v ZDA, a se je leta 2010 že vrnila k rasti. Lani se je BDP okrepil za 3,9 odstotka.

Dodatne informacije: Več informacij je dostopnih na spletnih straneh:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj