SPIRIT Slovenija zmanjšuje sredstva za trajnostno in krožno transformacijo podjetij

SPIRIT Slovenija zmanjšuje sredstva za trajnostno in krožno transformacijo podjetij

16. 01. 2024

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 5. 1. 2024, www.sta.si

Javna agencija SPIRIT Slovenija je zmanjšala skupna sredstva, ki so na razpolago za izvedbo razpisa za podporo zagonskim, mikro, malim in srednje velikim podjetjem pri strateški trajnostni in krožni transformaciji poslovanja v letih 2022-2025. Po novem je na voljo 16 milijonov evrov. Spremembo je agencija objavila v Uradnem listu RS.

Javni razpis za podporo zagonskim, mikro, malim in srednje velikim podjetjem pri strateški trajnostni in krožni transformaciji poslovanja v letih 2022-2025 je agencija v Uradnem listu RS prvotno objavila avgusta 2022, spremembo razpisa pa 5. 1. 2024. Med drugim so spremenili cilj razpisa, koliko podjetij želijo s predmetnim javnim razpisom vključiti v Spiritov program strateške trajnostne transformacije.

Prvotno je bil cilj v program vključiti vsaj 200 podjetij, po novem pa vsaj 150 podjetij, izhaja iz objave v Uradnem listu RS. Zmanjšala se je tudi okvirna višina sredstev, ki so na razpolago za izvedbo predmetnega javnega razpisa. Prvotno je bilo na voljo skupno skoraj 18 milijonov evrov sredstev, ta znesek pa so zdaj zmanjšali na 16 milijonov evrov. Slovenija bo zaradi ugodnejših makroekonomskih kazalnikov iz evropskega mehanizma za okrevanje in odpornost prejela za 280 milijonov evrov manj sredstev od prvotno načrtovanih. Posledično je agencija SPIRIT Slovenija znižala razpoložljiva sredstva v okviru razpisa, ki je bil financiran iz tega mehanizma.

Javni razpis je namenjen strokovni in finančni podpori podjetjem pri intenzivnem procesu trajnostne in krožne transformacije poslovanja, pri čemer daje poudarek na zasledovanju strateških ciljev učinkovite rabe virov, krožnega gospodarstva, zniževanja negativnih oz. povečevanju pozitivnih vplivov na podnebje in okolje, družbo in ekonomsko skupnost ter posledično povečanju produktivnosti in konkurenčnosti slovenskih podjetij.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj