Kako do posla v Indiji

Kako do posla v Indiji

11. 06. 2013

Vir in informacije: Finance, 5. 4. 2013, www.finance.si, Avtor: Novica Mihajlović

Država z 1,2 milijarde prebivalcev, ki naj bi v prihodnjih 12 letih po številu prebivalcev prehitela Kitajsko, je mamljiv cilj za izvoznike z vsega sveta; v nadaljevanju je navedenih nekaj nasvetov, kako se prebiti na ta trg

Brez tveganja v Indiji pač ne gre. Morebitnega kupca dobro preverite in ga čim bolje spoznajte. Če mislite, da ste dobri pogajalci ali prodajalci, se boste v Indiji verjetno prepričali o nasprotnem. Indija je zahteven trg, kjer vlada velikanska konkurenca in kupci natanko vedo, kaj hočejo in kako to doseči.

Odpotujte v Indijo

Če boste varčevali in poskušali posel skleniti na daljavo, boste zagotovo izgubili največ denarja. Vsaj približno se seznanite s tem velikanskim trgom in njegovimi potrebami.

Ugotovite, s kom imate opravka

Slovenski poslovneži se že doma vse prepogosto srečujejo z nepoštenimi poslovnimi praksami, zato jih podobni poskusi v daljni Indiji ne bi smeli presenetiti.

Spustite se na trdna tla pri pogajanjih

Kdor zase meni, da je izvrsten pogajalec ali prodajalec, bo v Indiji razočaran sam nad seboj. Ljudje po vsem svetu in tudi v Indiji vedo, da smo Evropejci v hudi krizi, in bodo znali to izkoristiti pri pogajanjih o ceni, hitro se znajdeš v položaju, da delaš sebi v škodo.

Mimo politike bo težko poslovati

Podobno kot v drugih velikih državah na vzhodu tudi v Indiji pravi stiki, prava poznanstva z ljudmi na ustreznih političnih položajih pomagajo odpirati premnoga vrata v poslu.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj