Brezplačna delavnica - »Merjenje učinkov izobraževanj«, Maribor

Brezplačna delavnica - »Merjenje učinkov izobraževanj«, Maribor

18. 10. 2022

Datum: 21. oktober 2022, od 9.00 do 15.00 ure

Kraj: v prostorih Štajerske gospodarske zbornice, ulica talcev 24, Maribor (v primeru poslabšanja razmer v zvezi s Covid19, se bo delavnica izvedla preko spleta)

SPOT Svetovanje Podravje vabi podjetnike in potencialne podjetnike na brezplačno delavnico, kjer se boste seznanili z načini merjenja donosnosti izobraževalnih programov in koristmi metode ROI.

Merjenje donosnosti naložb izobraževalnih programov postaja za kadrovske strokovnjake vse bolj pomembno. Z uporabo analitike lažje sprejemajo odločitve in vzpostavijo podporo kadrovski funkciji s strani vodstva. Kadrovska funkcija ni vedno obravnavana kot pomembem prispevek k organizaciji. To se pokaže še posebej v težki gospodarski situaciji, ko je treba krčiti proračune. Proračun za kadrovsko službo (in s tem tudi za izobraževanje) se takrat običajno zmanjša bolj kot proračuni drugih služb. Čeprav bi ga bilo po logičnem razmisleku v teh časih treba povečati, saj lahko strateško osredotočanje na ljudi resnično spremeni razmere. Ko kadrovska služba pokaže poslovno vrednost, pridobi podporo najvišjega vodstva, postane razvojna funkcija v organizaciji in kot taka je deležna tudi večjega proračuna. Zato je pomembno, da znajo kadrovski strokovnjaki pokazati vrednost kadrovskih programov in projektov.

Vsi opažamo vse več zahtev po dokazovanju finančnega učinka odhodkov (npr. za izvedbo izobraževanj), ki so v organizacijah namenjene pobudam in izboljšavam. Zanimanje za vrednost programov in projektov je vedno obstajalo. Vendar pa danes vse pogosteje vključuje tudi finance. Če so bili odhodki nekoč opredeljeni zgolj kot “stroški poslovanja”, so danes vse pogosteje opredeljeni kot naložba in terjajo odgovor tudi na vprašanje donosnosti. Tako morajo tudi kadrovski strokovnjaki dokazati, da je izobraževanje investicija in ne strošek, dokazati morajo torej dejanske učinke izobraževanja na poslovanje organizacije.

Težko pa je določiti denarno vrednost spremenljivkam povezanih z ljudmi: zavzetost zaposlenih, zadovoljstvo pri delu, konflikti, stres, timsko delo, motivacija… Vse te spremenljivke vplivajo na produktivnost, kakovost, delovni proces in stroške. Če želi kadrovska služba imeti strateško funkcijo v organizaciji, pa mora znati prikazati tudi kako in koliko.

Predavatelj: Matic Kadliček

Udeležba je brezplačna.

Dodatne informacije in prijave

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj