Izšla je monografija o podjetniški demografiji in digitalizaciji podjetij

Izšla je monografija o podjetniški demografiji in digitalizaciji podjetij

07. 06. 2022

Vir in informacije: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, 19. 5. 2022, www.gov.si

V okviru raziskovalnega projekta Slovenski podjetniški observatorij je izšla znanstvena monografija z naslovom: »Podjetniška demografija in značilnosti digitalizacije malih in srednje velikih podjetij«.

Raziskava je pokazala, da podjetja v Sloveniji uporabljajo predvsem enostavnejše digitalne tehnološke rešitve in orodja, zahtevnejša, kompleksna ali novejša pa bistveno manj. Tako prevladujejo implementacija in uporaba spletnih strani, orodij za podporo timskemu delu in programske rešitve za brezpapirno poslovanje. Šele nato sledijo digitalizacija poslovnih procesov, internet stvari, celovite programske rešitve za podporo strankam, 3D-tisk in veriženje blokov.

V aktualni raziskavi Slovenski podjetniški observatorij ugotavljajo značilnosti digitalizacije slovenskih podjetij in analizirajo demografijo slovenskega gospodarstva. Digitalizacija kot eno izmed prioritetnih področij razvoja tako v EU kot v Sloveniji potrebuje celovito podporo pri implementaciji, kar se še posebej nanaša na mala in srednje velika podjetja. Le-ta namreč sama ne morejo preseči deficita resursov, ki se nanašajo predvsem na finančne vire in pomanjkanje zaposlenih z ustreznimi znanji. Podporno okolje za podjetništvo bo tudi v prihodnje imelo ključno vlogo kot pospeševalec in podpornik podjetij pri digitalizaciji.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj