Podjetniki začetniki bodo delno oproščeni plačila prispevkov

Podjetniki začetniki bodo delno oproščeni plačila prispevkov

14. 05. 2013

Vir in informacije: Zavod mladi podjetnik, 30. 4. 2013, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: Egon Ravbar

V javnosti dobro sprejet državni ukrep bo od 1. julija 2013 dalje omogočil, da podjetniki ob prvem vpisu v poslovni register ne bodo plačali polnih prispevkov. Še posebej razveseljujoče je to, da se ukrep ne izključuje s subvencijami za samozaposlitev!

Osebe, ki so obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane kot samozaposlenci, bodo:

  • v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco oproščene plačila prispevka zavarovanca za ZPIZ in prispevka delodajalca v višini 50 odstotkov zneska prispevka;
  • v naslednjih 12 mesecih oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30odstotkov zneska prispevka.

Razliko do polnega zneska prispevkov bo Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje RS pokrivala prav slednja. Delna oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo veljala zgolj ob prvem vpisu v poslovni register, torej oseba, ki je že imela odprt s.p. in ga je kasneje zaprla, ob ponovnem odprtju ne bo mogla uveljavljati oprostitve.

Delna oprostitev prispevkov velja samo za samozaposlitev, kar pomeni, da ne velja za popoldanski ali študentski s.p.

Se lahko pavšalna obdavčitev kombinira s subvencijo za samozaposlitev?

Na Zavodu za zaposlovanje RS so pojasnili, da se subvencije za samozaposlitev ne izključujejo z oprostitvijo plačila prispevkov za samozaposlene po novem pokojninskem zakonu ZPIZ-2. Mogoče je torej uveljavljati obe ugodnosti, kar pomeni izredno nizke prispevke za start vašega podjetja!

Več si preberite v članku Delna oprostitev plačila prispevkov ob odprtju podjetja

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj