Odbor DZ podprl novelo o pomoči podjetjem v težavah

Odbor DZ podprl novelo o pomoči podjetjem v težavah

26. 04. 2013

Objavljeno: STA, 23. 4. 2013, www.sta.si

Odbor DZ za gospodarstvo je 23. aprila 2013 brez glasu proti potrdil predlog novele zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah, ki bi k možnostim pomoči dodala kapitalsko naložbo. Odbor je predlog dopolnil na podlagi opozoril zakonodajno-pravne službe DZ, nekaterih pripomb te službe pa ni upošteval.

Predlog je del zakonskih sprememb, ki jih načrtuje vlada za rešitev problema prezadolženosti podjetij. Zakon je potreben za ohranitev delovnih mest in za usposobitev podjetij za nadaljnje poslovanje.

Z novelo bi k možnostim pomoči - kredit, subvencija, subvencija obrestnih mer in poroštvo - dodali kapitalsko naložbo v denarni in stvarni obliki. Stvarni vložek bi se lahko izvedel tudi s konverzijo terjatev iz naslova danih posojil in plačanih poroštev v lastniški delež.

Poleg tega bi iz zakona črtali omejitev, da pomoči ne sme biti deležno podjetje, v katerem ima država več kot 25-odstotni delež. Črtali bi tudi omejitev zneska pomoči podjetjem, ki je sedaj postavljena pri 10 milijonih evrov, pri čemer bi glede na sprejeto dopolnilo novela določala, da je višina posamezni družbi omejena na "najnižjo potrebno vsoto", da se s programom prestrukturiranja družbi povrne dolgoročna sposobnost preživetja na trgu.

Odbor je predlog dopolnil na podlagi nekaterih opozoril zakonodajno-pravne službe DZ, ni pa upošteval pripomb te službe glede omejitve pri lastništvu države in pri višini pomoči. Služba glede ukinitve praga pri lastništvu opozarja, da lahko pride do primerov, ko sanacija ne bo uspešna in bo prišlo do prisilne poravnave ali stečaja, država pa v tem primeru verjetno ne bo dobila vrnjene pomoči, ki jo je dala v obliki posojil ali poroštva, saj so drugi upniki poplačani pred družbenikom ali delničarjem z več kot 25-odstotnim deležem. To bi bilo po navedbah službe v neskladju z zakonom, ki predvideva, da se pomoč vrne.

Glede 10-milijonske omejitve pri višini pomoči vlada pravi, da je sedanja omejitev strožja od smernic Evropske komisije. Služba DZ opozarja, da to ne drži, vsaj ne za mala in srednje velika podjetja. Smernice določajo, da morajo programi pomoči določati najvišji dovoljeni znesek, višjo pomoč od te omejitve pa je treba komisiji priglasiti posamično, pri čemer pa je skupna višina državnih pomoči za posamezno podjetja omejena na 10 milijonov evrov.

Več

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj