Kako do sprejema v londonski podjetniški pospeševalnik Wayra

Kako do sprejema v londonski podjetniški pospeševalnik Wayra

09. 04. 2013

Vir in informacije: Finance, 2. 4. 2013, www.finance.si, Avtor: Anamarija Božič

V London po denar in znanje

Največji podjetniški pospeševalnik na svetu Wayra je v svoj londonski inkubator sprejel kar tri slovenska startup podjetja.

Med več kot 3.500 prijavljenimi so si od slovenskih start upov izbor v Wayro prislužili podjetniki iz MIDS-a, kjer razvijajo storitve iHELP za učinkovitejšo pomoč ob srčnem zastoju in za zvišanje stopnje preživetja, iz Avente+, kjer so razvili aplikacijo Peekster, ki bralca tiskanega članka s pomočjo telefonske kamere poveže z digitalno različico le tega, ter iz Jollydecka, spin-off-a podjetja Neonardi, ki podjetjem nudi e-učenje zaposlenih.

Zakaj sodelovati v Wayri

Glede na to, kaj nudi izbranim podjetjem, razlogov za odločitev za sodelovanje v njej res ni malo. Poleg mentorstva Wayrinih strokovnjakov, številnih izobraževanj, priložnosti za stike z drugimi mladimi podjetji, predvsem pa s poslovneži in potencialnimi investitorji, ne gre zanemariti niti začetne investicije, ki jo prejme izbrano podjetje ter širok trg uporabnikov, ki ga nudi Telefonica - več kot 350 milijonov.

Ker je Wayra trenutno eden največjih in najkvalitetnejših pospeševalnikov na svetu, zagotovo pa vodilni v Evropi, se vsi trije strinjajo, da je tako sodelovanje velika poslovna priložnost. Glede na to, da ima organizacija podporo najbolj odmevnih mentorjev in investitorjev na svetu, pa je zelo dobra izbira tudi zato, ker v ozadju Wayre stojita družbi O2 in Telefonica, ki vam lahko z enim klicem odpreta vsaka vrata v poslovnem svetu.

Prijava za sodelovanje v natečaju za sprejem v londonski pospeševalnik je preprosta in poteka preko spleta.

Kakšen je postopek izbora v Wayro

Celoten izbor poteka tri mesece. V prijavnici je potrebno podati osnovne informacije o projektu, kot je poslovni model, finančni pregled za naslednjih nekaj let, opis ciljnega trga, načrtovani vstop na tuje trge ter predstaviti ekipo. Njihova komisija pregleda prijavljene projekte in naredi ožji izbor 280 podjetij. Potem sledi še nekaj dodatnih vprašanj glede projekta, za tem pa še osebni intervju z ekipo Wayre preko konferenčnega klica. Zanima jih, kako se ekipa, ki pripravlja projekt, pozna med seboj, kako deluje, kako rešujejo morebitne težave in podobno. Njihov moto je, da prav toliko kot investirajo v idejo investirajo tudi v ekipo. Temu posvečajo veliko pozornosti.

Po intervjujih izberejo ožje finaliste, ki jih povabijo v London na wayraWeek. Tukaj tri dni potekajo dejavnosti, kot so delavnice, predavanja, intervjuji. Na koncu sledi zaključna predstavitev pred 8-člansko komisijo, kjer izberejo ekipe, ki so sprejete v Wayro za najmanj šest mesecev. Po tem času je na vrsti sklepna predstavitev, kjer se ekipe predstavijo pred največjimi investitorji iz celega sveta. Postopek je relativno hiter in predvsem transparenten, trudijo se biti odprti in dosegljivi.

Kaj konkretno nadebudnim podjetnikom nudi izbor v Wayro

Wayra za vsakega, ki je sprejet nameni 60 tisoč evrov, 40 tisoč dobi ekipa v denarju kot nakazilo, preostalih 20 tisoč evrov pa so ovrednotene njihove storitve kot so: koriščenje poslovnih prostorov v centru Londona, strojna oprema, pravna ter finančna služba, svetovanje, mentorstvo, številna izobraževanja s področja javnega nastopanja, marketinga in podobno. To se označuje kot neke vrste posojilo, ki ga Wayra na koncu pretvori v svoj delež v podjetju, ki znaša nekje 5-10 odstotkov, podjetje pa ga lahko, ko dobi investicijo, odkupi ali pa se samo odpiše v primeru da podjetje ne preživi.

Pot v London ter bivanje tam, si vsak udeleženec tekmovanja financira sam, kot tudi vse ostale stroške povezane s tem. Ekipa podpiše pogodbo, na podlagi katere vam Wayra nakaže 40 tisoč evrov. Kaj potem vi s tistim denarjem naredite je vaša stvar. Ali jih boste namenili za namestitev ter žepnino ali pa vložili v razvoj produkta je stvar dogovora v ekipi. Tam vas nihče v nič ne omejuje.

Nasveti mladim podjetnikom ki želijo v Wayro

Mladim podjetnikom svetujejo, da sama ideja ni dovolj. Wayra išče ekipo, ki iz ideje naredi globalno zgodbo. Priporočajo, da imate »track record«, da pokažete, kaj ste dosegli s svojo ekipo v Sloveniji oz. v tujini. Že z izborom v finale med podjetja, ki se udeležijo wayraWeek-a, lahko v treh dneh dobite veliko novih kontaktov in znanj iz različnih področij kot so odnosi z javnostmi, upravljanje z blagovno znamko, financ,... To je že samo po sebi neprecenljiva izkušnja za mladega podjetnika. Z izborom v inkubator pa se odprejo tudi nove priložnosti za vstop na globalni trg.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj