Odprte priložnosti in aktivnosti v sklopu EIT Food

Odprte priložnosti in aktivnosti v sklopu EIT Food

01. 02. 2022

Vir in informacije: EIT Food Hub Slovenija, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, www.bf.uni-lj.si

1. EIT Food Seedbed 

Program je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu bo 60 ekip sodelovalo na štiridnevnem virtualnem usposabljanju. Izbrani udeleženci bodo oblikovali poslovni model, se osredotočili na definiranje idealnih kupcev in preverjanje trga z namenom boljšega zadovoljevanja potreb kupcev. Skozi proces jih bodo vodili strokovnjaki iz agroživilskega sektorja. Ob koncu štiridnevnega izobraževanja bodo najboljši projekti prejeli financiranje v vrednosti do 6.000 € za testiranje poslovne ideje s potencialnimi kupci. V drugi del bo povabljenih 40 najbolj zanimivih ekip, ki bodo nato od junija do decembra vključene v nadaljevalni program Seedbed.

Komu je namenjen? Start-upom v zgodnji fazi ter ekipam, ki želijo validirati proizvod ali storitev.

Prijave: do 28. februarja 2022

Več informacij: https://entrepreneurship.eitfood.eu/launch/

2. EIT Food Accelerator Network (EIT FAN)

Sodelovanje v 4-mesečnem programu v pospeševalniku EIT Food je namenjeno povečanju izpostavljenosti izdelkov ali storitev zagonskih podjetji. Podjetja imajo dostop do potencialnih kupcev, investitorjev in medijev.

Povežite se z vodilnimi evropskimi podjetji in raziskovalnimi ustanovami, ki delujejo v različnih elementih našega prehranskega sistema - od pridelave semen, pridelave in predelave hrane, proizvodnje kmetijskih strojev do trgovcev.

EIT FAN ponuja financiranje v višini do 10.000 EUR in možnost dostopa do nadaljnjega financiranja ter podpore EIT Food prek sklada EIT Food Impact Fund.

Komu je namenjen program? Start-upom, registriranim podjetjem, ki so aktivna na EU trgu.

Prijave: do 28. februarja 2022

Več informacij: https://entrepreneurship.eitfood.eu/accelerate/

3. Rising FoodStars

RisingFoodStars je program za hitrejšo rast podjetja, ki je v scale-up fazi (vidni prodajni rezultati ter se globalno širijo) in vnaša inovacije v prehrambeni sektor. Podjetje postane partner v vseh dejavnostih EIT Food. Program RisingFoodStars pomaga pri hitrejši rasti in širjenju - s tržnim testiranjem novih idej, zagotavljanjem podpore strokovnjakov, povezovanjem z priznanimi partnerji v živilski industriji in omogočanjem dostopa do investitorjev.

Kaj pridobite?

  • Enostaven dostop do priznanih agroživilskih podjetij, akademskih krogov, vlagateljev in raziskovalnih organizacij.
  • Večjo prepoznavnost, dostop do mednarodnih dogodkov na področju agroživilstva in zagonskih podjetij ter uporaba EIT Food družbenih medijev.
  • Podporo podjetniške mreže mreže, ki vključuje člane, kot so Pepsico, Danone, Nestlé, univerzo Cambridge in TUM.
  • Individualna podpora za hitrejšo rast podjetja.

Primerno za podjetja, ki:

  • Imajo tehnološko rešitev na področjih, ki jih spodbuja EIT Food (alternativni viri beljakovin, trajnostno kmetijstvo, ciljna prehrana, digitalna sledljivost, krožno gospodarstvo).
  • Imajo (plačljive) stranke.
  • Imajo sedež v državi članici Evropske unije (EU) ali pridruženih državah programa Obzorje Evropa. 
  • So majhna podjetja (od 5 do 49 zaposlenih in manj kot 10 milijonov evrov prihodkov).

Prijave: do 28. februarja 2022

Več informacij: https://entrepreneurship.eitfood.eu/scale/

4. Izobraževalna platforma Future Learn - odprto do preklica

EIT Food je na izobraževalni platformi Future learn oblikoval različne tečaje s področja agro-živilskega sektorja (npr. Hranilna vrednost - resnica za naslovi člankov; Izboljšava proizvodnje hrane, Krožno kmetovanje, Hrana za možgane ipd.). Posebnost izobraževanj, ki jih je podprl EIT Food, je brezplačna osnovna verzija izobraževanja.

Več o izobraževanjih: https://www.futurelearn.com/

Področje prehrane: https://www.futurelearn.com/partners/food

5. Priključitev Expert community - odprto do preklica

Namenjena je vsem zainteresiranim raziskovalcem, podjetnikom, strokovnjakom iz agro-živilske stroke. Sprejeti v skupnost boste imeli dostop do ekskluzivne vsebine s področja agro-živilskega sektorja, vključitev v startup ali mentorske programe, izmenjave znanja in vzpostavljanja novih povezav med člani skupine.

Zainteresirani naj pišejo na e-naslov: eit.food.slo@bf.uni-lj.si

Za EIT Food mrežo so zanimiva zagonska podjetja s področji:

  • Alternativni viri beljakovin

Preoblikovanje alternativnih virov proteinov v bolj hranljivo obliko, možnost širitve (dostopnost, cenovna dosegljivost, ozaveščanje in izobraževanje) in trajnostni način pridelave.

  • Trajnostno ribogojstvo

Spodbujanje zdravega in trajnostnega načina gojenja v ribogojstvu in kmetovanju (uporaba antibiotikov, odpadkov v ribogojstvu in uravnavanje škodljivcev, krožni sistem, vpliv na okolje) in spodbujanje k uravnoteženi porabi.

  • Ciljna prehrana

Spodbujanje varnejše, priročnejše in personalizirane prehrane, ki se osredotoča na debelost, podhranjenost, zdravo črevesje in zdrav imunski sistem. Upoštevanje različnih spremenljivk, kot so starost, življenjski slog, spol, genetika, intoleranca na hrano in okus.

  • Krožni živilski sistem

Sprememba na krožni živilski sistem, ki spodbuja ohranitev zdravega okolja s tem, da se zmanjša količina emisij v zraku, omogoča recikliranje hranil in preprečuje odpadke hrane ter odpadno vodo.

  • Digitalna sledljivost

Izboljšanje varnosti, transparentnosti, učinkovitosti in trajnostnega vidika v kmetijsko-živilskem sektorju z digitalnimi rešitvami, ki spodbujajo zaupanje potrošnikov in omogočajo krajše oskrbovalne verige.

  • Trajnostno kmetijstvo

Preoblikovanje kmetijstva, da bo izpolnil večje povpraševanje po hrani, s povečanjem produktivnosti in zmanjšanjem odpadkov na trajnostni način.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj