V Kamniku bo za nove podjetnike skrbel inkubator

V Kamniku bo za nove podjetnike skrbel inkubator

06. 04. 2010

Vir in informacije: www.siol.net, 31.3.2010

V Kamniku so odprli poslovno enoto podjetniškega inkubatorja Savinjske regije - Mrežnega spin-off inkubatorja Univerze v Mariboru.

Njen cilj je spodbujati razvoj in ustanavljanje novih podjetij ter pomagati potencialnim podjetnikom preleviti poslovne zamisli v uspešna podjetja.

V projekt vključenih že 100 inkubiranih podjetij

Uveljavljeni inkubator se lahko pohvali s številnimi referencami, saj imajo že preko 100 inkubiranih podjetij. Prek enote v Kamniku bo skrbel za svetovanje, usmerjanje, poslovne načrte, informiranje, mreženje in vse, kar potrebuje podjetnik začetnik. Poleg tega pa bo inkubator iskal možnosti za pridobivanje nepovratnih sredstev.

Na Borzo idej se je prijavilo 18 posameznikov

Poslovna enota bo po besedah župana Antona Toneta Smolnikarja začela skromno, vodil pa jo bo Tomaž Zore. Nekaj projektov je že zastavljenih, na primer razpis Borza idej, na katerega se je prijavilo 18 posameznikov in podjetij z inovativnimi projekti. Najboljše tri po ocenah komisije so razglasili prav ob odprtju enote, zanje pa so že napisali poslovne načrte.

S projektom v občini upajo na nova delovna mesta

V občinskem proračunu so za leto 2010 namenili nekaj sredstev za kritje stroškov začetnega patentiranja, v prihodnjih štirih letih pa predvidevajo odprtje prostorskih kapacitet za podjetniški inkubator. Podjetniki bodo tam tri leta koristili infrastrukturo in storitve, potem pa lahko vstopijo v Tehnološki park in ostanejo v stiku s podpornim tehnološkim okolje. Smolnikar je še povedal, da je Kamnik v zadnjih letih izgubil precej delovnih mest, zlasti s propadom industrijskih gigantov, danes pa v občini deluje več kot 2000 samostojnih podjetnikov. Z odprtjem poslovne enote inkubatorja pa upa, da bodo nastala podjetja občini prinesla dragocena nova delovna mesta.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj