Srbija z ukrepi vse prijaznejša do tujih podjetij

Srbija z ukrepi vse prijaznejša do tujih podjetij

26. 03. 2013

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 14. 3. 2013, Avtor: Bojan Pivk

Srbija je predlani poleti dobila vlado, katere okostje sestavljajo nekdanji radikali okrog predsednika Tomislava Nikolića in socialisti pod vodstvom premiera Ivice Daćića. Evropa je bila glede te koalicije sprva previdna, vendar se je ta za zdaj pokazala za dobro, kar pa spodbuja tudi gospodarstvo in tuje naložbe, ki še vedno pritekajo v Srbijo.

Predsednik Nikolić in srbska vlada sta resna v namerah k približevanju EU, tudi na področju pravne države, saj so se organi pregona in pravosodje začeli opazneje spoprijemati z organiziranim kriminalom, predvsem pa s korupcijo.

Omenjeni "deviantnosti" sta bili zelo povezani s politiko in gospodarstvom, kar so občutila tudi številna slovenska podjetja. V Srbiji je bilo namreč "logično", da si za nek posel ali hitrejšo administrativno obravnavo moral primakniti "stimulacijo", kar je bil vsaj za mala podjetja precejšen strošek.

Da ne bo narobe razumljeno, korupcija in organizirani kriminal sta v Srbiji še vedno navzoča, vendar je strah zaradi aretacij in policijskih akcij močno povečan pri državni in lokalni administraciji.

Po izračunih ameriškega centra za mednarodno politiko (GFI), ki se ukvarja z analizo ilegalnih finančnih tokov, blizu pa naj bi bil tudi vladi ZDA, je iz Srbije v zadnjem desetletju ilegalno odšlo kar 51 milijard dolarjev, kar je skoraj enako srbskemu bruto domačemu proizvodu. Srbija tako sodi med prvih 20 držav v svetu po ilegalnem prelivanju denarja iz države in je na prvem mestu med evropskimi državami, če odštejemo Rusijo. Za Srbijo je npr. Poljska, od kjer je v 10 letih izpuhtelo 41 milijard dolarjev.

Kljub še vedno navzoči korupciji in organiziranem kriminalu, kjer je včasih težko zarisati meje, Srbija privlači tuje investitorje. Trenutno so najbolj dejavni arabski in italijanski, predvsem tekstilci, ki zdaj prvi sledijo Fiatu. Ta je z veliko investicijo v Zastavo odprl "italijansko invazijo" v Srbijo, ki je zaradi relativno poceni in kvalificirane delovne sile usmerjena v osrednji in južni del Srbije.

Srbija pospešeno gradi tudi infrastrukturo, npr. ceste, zato si italijanski gradbinci obetajo novih poslov; žal pa tu ne bo več večjih slovenskih gradbincev, ki so neslavno propadli. Kljub temu pa je priložnosti za mala in srednja podjetja na področju gradbeništva in infrastrukture precej, zato vsa zainteresirana podjetja za Srbijo ne bi smela zamuditi bližajočega se 39. Mednarodnega sejma gradbeništva, ki bo med 16. in 20. aprilom v Beogradu, omenjeni dogodek in 57. Mednarodni sejem tehnike in tehničnih dosežkov (Beograd, 13. - 17. maja) promovira tudi organizacija, na katere spletnih straneh berete tudi ta prispevek.

Srbija je za slovenska podjetja zaradi poznavanja trgov, skupne preteklosti, jezika, komplementarnosti gospodarstev vedno zanimiva, tudi za naložbe. Čeprav v Sloveniji zaradi realnih razmer in tudi zaradi vsesplošne črnoglede klime podjetja, tudi tista, ki so sposobna vlagati, tega ne počnejo. Vendar je to precejšnja škoda, saj zaradi pesimizma (čeprav morda malo manjšega kot v Sloveniji) tudi druga tuja podjetja previdno vlagajo v Srbijo, zato so v Srbiji cene zemljišč in podjetij v zadnjih letih razmeroma nizke, prav tako pa je precejšen presežek razpoložljive delovne sile.

Seveda se bo vsak podjetnik odločil, če bo iskal priložnosti na srbskem trgu, vendar poleg omenjenega gradbeništva in inženirstva priložnosti po mnenju slovenskih in tujih gospodarstvenikov obstajajo tudi na področju dobav kmetijske opreme in različnih kmetijskih potrebščin, opreme za proizvodnjo hrane in pijač, energetike, namakalnih in vodovarstvenih sistemov, medicinskih in farmacevtskih izdelkov, montažnih objektov, strojegradnje, bele tehnike, informacijske tehnologije, turizma, opreme za ogrevanje...

Dodatne informacije: Več informacij o dogodkih in razmerah v Srbiji si lahko preberete na spodaj navedenih spletnih straneh:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj