Komu od srede ni treba v karanteno?

Komu od srede ni treba v karanteno?

18. 01. 2022

6 0
Koristnost članka
6 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: N1, 17. 1. 2022, https://n1info.si/

Že zdaj je veljalo, da v primeru visokorizičnega stika z osebo, pozitivno na koronavirus, v karanteno ni treba cepljenim s poživitvenim odmerkom, prebolelim v zadnjih 45 dneh in polno cepljenim ter prebolelim. Od srede pa pod določenimi pogoji v karanteno ne bo treba niti zaposlenim v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju ter predšolskim otrokom, učencem, dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih.

Sedemdnevna karantena na domu se odredi tistim posameznikom, ki so bili v visokorizičnem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom. Se pa karantena na domu ne odredi vsem. Že do zdaj so veljale tri skupine izjem od karantene, od srede pa se jim pridružujeta še dve skupini.

Komu ni treba v karanteno?

Od srede tako v karanteno ob visokorizičnem stiku z osebo, pozitivno na koronavirus, ni treba:

  • tistim, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva (proizvajalca Biontech/Pfizer ali Moderna),
  • tistim, ki so preboleli covid-19 (kar dokazujejo z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od desetih dni, a ne starejši od 45 dni),
  • tistim, ki so covid-19 preboleli in so polno cepljeni (s cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sinovac Biotech, Sinopharm, Bharat Biotech, Johnson & Johnson in cepivom Sputnik),
  • tistim, ki so zaposleni ali delo opravljajo na drugi pravni podlagi v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja (pod pogojem, da v sedmih dneh od visokotveganega stika vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom ali testom HAG za samotestiranje na delovnem mestu in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2),
  • predšolskim otrokom, učencem, dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih (če je bil visokotvegani stik med udeležbo pri izvajanju vzgojno-izobraževalne ali študijske dejavnosti in pod pogojem, da v sedmih dneh od visokotveganega stika vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s testom HAG za samotestiranje).

Celotni šolski in predšolski oddelki bodo napoteni v karanteno le, če bo s koronavirusom v štirinajstih dneh okuženih več kot 30 odstotkov učencev znotraj oddelka.

Ob tem je treba poudariti, da imajo prve tri skupine izjem prednost pred preostalima dvema skupinama izjem. Če posameznik že spada v eno od prvih treh skupin (je torej cepljen s poživitvenim odmerkom, je covid-19 prebolel v zadnjih 45 dneh ali je polno cepljen in je covid-19 prebolel), se mu za izjemo od karantene ni treba vsakodnevno testirati.

Kaj je visokorizični stik?

Visokorizični stik so osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covidom-19, zadrževanje na razdalji manj kot dva metra več kot petnajst minut, drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov), bivanje v zaprtem prostoru več kot petnajst minut (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi) ali potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot dva metra.

Za visokorizični stik velja, če so bile osebe v enem od navedenih stikov z bolnikom s covidom-19 v 48 urah pred pojavom simptomov in v desetih dneh po pojavu simptomov bolezni. V primeru asimptomatske okužbe se kot datum pojava simptomov upošteva datum potrditve okužbe.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj