Od ponedeljka v Avstriji lockdown za vse

Od ponedeljka v Avstriji lockdown za vse

23. 11. 2021

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 19. 11. 2021

Od ponedeljka, 22. novembra 2021 bo celotna Avstrija znova zaprta. Zaprtje bo veljalo za vse, tudi tiste, ki so cepljeni proti covidu-19. Trajalo bo predvidoma za deset dni. Nato bodo situacijo ocenili ponovno in po potrebi podaljšali ta ukrep za dodatnih 10 dni, so odločili udeleženci vrha zvezne vlade in deželnih oblasti. Poleg tega bo od februarja cepljenje proti covidu-19 obvezno.

Odločitev za zaprtje je bila, kot je izpostavil zvezni kancler Alexander Schallenberg, izredno težka in „neverjetno boli“. A za cepljene in prebolele bo zaprtje trajalo največ 20 dni oziroma do 13. decembra. Nato bo v javnem življenju znova veljalo pravilo PC (2-G). Za tiste, ki se proti covidu-19 ne bodo cepili ali ga niso preboleli, se bo zaprtje tako nadaljevalo.

Gostinstvo in trgovina se zapirata

Za podjetništvo to pomeni, da ponovno zapira vsa gastronomija in kulturne ustanove ter vsa trgovina, ki ne služi osnovni oskrbi - izjema velja torej za trgovine z živili, lekarne ipd. Za podjetja izprizadetih panog bodo na voljo finančne podpore.

Kljub zaprtju bodo šole in vrtci načeloma ostali odprti. Bo pa med drugim od ponedeljka v vseh notranjih prostorih obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, tudi na delovnem mestu. Ljudje bodo lahko svoje domove načeloma zapustili le izjemoma, na primer za nakup nujnih potrebščin in rekreacijo.

Od 1. februarja cepljenje obvezno

Vsem pozivom in kampanjam navkljub se je za cepljenje proti covidu-19 doslej odločilo premalo ljudi, zato bo od 1. februarja cepljenje obvezno. Tudi za ta korak se je Avstrija odločila kot prva.

Situacija na mejah

Avstrijska vlada je objavila spremembe Odloka o vstopu v državo, ki med drugim določajo sledeče:

Od 22. novembra 2021 velja samo PCR test (72 ur od odvzema), HAG test ne zadostuje za prehod meje

Pri vstopu v Avstrijo je treba predložiti potrdila o cepljenju, prebolevnosti ali testiranju, ki so bila izdana v nemškem ali angleškem jeziku. Vendar pozor! Od 22. novembra 2021 se priznava le dokazilo o opravljenem negativnem PCR testu, ki ne sme biti starejše od 72 ur od odvzema brisa. Dokazilo o negativnem hitrem testu od 22. novembra 2021 naprej ne zadostuje za prehod meje.

Izjema: Za osebe, ki redno prehajajo mejo velja tudi HAG test 24h

Za osebe, ki redno prehajajo mejo v Avstrijo ali iz Avstrije v Slovenijo zaradi dela, izobraževanja, zaradi družinskih zadev ali obiska življenskega partnerja, veljajo zgoraj navedena pravila, vendar zadošča tudi negativni rezultat hitrega antigenskega testa, ki je lahko star največ 24 ur. Hitri testi za samouporabo so izrecno izključeni.

Dokazilo o nevtralizacijskih protitelesih ne velja več

Do sedaj je za vstop v Avstrijo zadostovalo tudi dokazilo o nevtralizacijskih protitelesih (90 dni). Ta možnost je zdaj ukinjena. Tudi od 22. novembra 2021 naprej pa je možno ob vstopu v državo predložiti dokazilo o prebolelosti. Kot potrdilo o preboleli bolezni COVID-19 se upoštevajo uradna ali zdravniška potrdila v nemškem ali angleškem jeziku, da je oseba v preteklih 180 dneh prebolela infekcijo z virusom SARS-CoV-2.

Povezava: 

Vir: Slovenska gospodarska zveza

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj