Nove olajšave pri zaposlovanju

Nove olajšave pri zaposlovanju

26. 02. 2013

Objavljeno: Finance, 22. 2. 2013, www.finance.si, Avtor: Lana Dakić

Od julija bodo lahko podjetja začela uveljavljati olajšave pri zaposlovanju mladih in starejših.

S pokojninsko reformo, ki je začela veljati letos, se za podjetja obeta nekaj olajšav in vračila dela prispevkov pri zaposlovanju mladih in starejših.

Podjetja bodo lahko uveljavljala vračilo prispevkov za prvo zaposlitev mladih, ki niso dopolnili 26 let, in za zaposlitev matere, ki skrbi za otroka do tretjega leta starosti, je prvič zaposlena za nedoločen čas in ostane neprekinjeno zaposlena vsaj dve leti. Delodajalci bodo lahko uveljavljali vračilo prispevkov za prvo leto zaposlitve v višini 50 odstotkov in za drugo leto zaposlitve v višini 30 odstotkov prispevkov.

Namesto v pokoj, olajšava

Pri zaposlovanju starejših pa bo na voljo delna oprostitev plačila prispevkov. Za zaposlene, ki so dopolnili 60 let, bodo lahko podjetja uveljavljala oprostitev plačila v višini 30 odstotkov prispevkov, za zaposlene, ki izpolnjujejo pogoje za predčasno upokojitev, pa v višini 50 odstotkov prispevkov.

Kako natanko bo potekalo vračilo prispevkov pri zaposlovanju, ali po letih ali v celoti ob koncu drugega leta, bo še določilo ministrstvo za delo.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj