Brezplačna spletna delavnica - »Izzivi internacionalizacije - tudi, če še ne razmišljate o tem«

Brezplačna spletna delavnica - »Izzivi internacionalizacije - tudi, če še ne razmišljate o tem«

16. 11. 2021

3 0
Koristnost članka
3 oseb je članek označilo kot koristen.

Datum: 19. november 2021, od 8.30 do 16.30 ure

Kraj: na spletu preko aplikacije ZOOM

Delavnica je namenjena vsem, ki se soočate z izzivi internacionalizacije, imate z njo nekaj začetnih izkušenj ali šele razmišljate o njej.

Osredotoča se predvsem na mikro in mala podjetja, ki nimajo zajetnih finančnih in kadrovskih virov za iskanje priložnosti na tujih trgih.

Delavnica bo interaktivna, z aktivno udeležbo udeležencev.

Število udeležencev je omejeno.

Delavnica je brezplačna. Na ta način jo bodo izvedli le enkrat. Kasneje bo plačljiva.

  • Delavnica je odprte za člane Slovenskega gradbenega grozda in vse ostale zainteresirane, po vrstnem redu prispelih prijav.
  • Ker želijo, da se je udeležite le tisti, ki vas tema resnično zanima, smatrajo, da boste na delavnici tudi dejansko prisotni.
  • Potekala bo preko platforme Zoom.
  • Od udeležencev se pričakuje, da boste imeli ves čas vklopljeno kamero ter da boste tudi aktivno sodelovali, na primer s komentiranjem, postavljanjem vprašanj, sodelovanjem z drugimi udeleženci, itd.
  • Če se zaradi česarkoli ne boste mogli udeležiti delavnice in tega ob prijavi še niste vedeli, pričakujemo, da se boste odjavili vsaj nekaj dni prej in sprostili mesto za koga drugega. Pošteno?

Vsebina delavnice:

8:30 - 8:45 Predstavitev delavnice, Vladimir Gumilar, direktor, Slovenski gradbeni grozd

8:45 - 12:00 1. Del: Izzivi internacionalizacije

V tem delu boste obravnavali teme kot so:

  • razlogi za internacionalizacijo in zakaj je ta potrebna,
  • kaj nas žene, da iščemo priložnosti na drugih trgih,
  • kakšne ovire nas pri tem lahko čakajo,
  • kako proces internacionlaizacije poteka,
  • kako se lotimo interacionalizacije izdelkov ali storitev,
  • kaj je naš trg in kje so naše priložnosti,
  • kako naj se organiziramo,
  • na kaj je treba pomisliti pri pripravi strategije,
  • kakšno vlogo pri tem igra intelektualna lastnina.

Vse skupaj boste podprli s praktičnimi primeri.

Med delavnico je predviden 15 minutni odmor.

Izvajalec: Jure Tomc, MBA, JT Business Development Ltd.

Jure Tomc je slovenski start-up skupnosti znan kot povezovalec domačih inovativnih podjetij s tujimi trgi, predvsem s Kitajsko in sicer prek svojega konzultantskega podjetja JT Business Development, ki deluje v Hong Kongu. Kot uveljavljen mednarodni manager ima izkušnje z vodenjem podjetij različnih velikosti in dejavnosti. Na začetku kariere je kot direktor vodil manjše zasebno podjetje z ekipo 11 zaposlenih na področju prodaje in nabave poslovnih ter promocijskih daril. Kasneje je dobrih pet let kot direktor v Sloveniji in na Hrvaškem vodil podjetje Baby Center, nato pa se je začel ukvarjati s prenosom znanj in tehnologij med CEE regijo in Kitajsko. Jure deluje tudi kot osebni in poslovni coach ter NLP trener, v zadnjih treh letih pa je kot mentor pomagal številnim start-upom, ampak o tem, katerim boste izvedeli na delavnici.

Brez skrbi, kar se boste naučili v tem delu, ne bo uporabno le za Kitajsko.

12:00 - 13:00 Odmor za kosilo

13:00 - 16:15 2. del: Kako lahko grozdi pomagajo pri internacionalizaciji podjetij?

Obravnavali boste naslednje teme:

  • kaj sploh so grozdi in v čem se razlikujejo od, na primer, zbornic, združenj, …
  • kaj vse je lahko internacionalizacija preko grozdov
  • kako EU spodbuja mala in srednja podjetja, da delujejo na področju internacionalizacije preko grozdov oz. s pomočjo grozdov,
  • kaj so evropska strateška partnerstva grozdov,
  • kaj na področju internacionalizacije lahko ponudi Slovenski gradbeni grozd

Izvajalca: Vladimir Gumilar in Andro Goblon, Slovenski gradbeni grozd

Kdo sta Vladimir in Andro?

Vladimir je v Slovenskem gradbenem grozdu od začetka, leta 2004 in je njegov direktor, kar se lahko prevede tudi kot “cluster manager”. Bil je torej zraven pri vseh vzponih in padcih, narejenih napakah in naučenih lekcijah. Skoraj od ustanovitve pa grozd usmerja v mednarodno delovanje. Je tudi iniciator pobude za International Circular Construction Cluster, mednarodni grozd za prehod v krožno gospodarstvo v gradbenem sektorju. Trenutno vodi še projekt za interancionalizacijo izdelkov in storitev s področja gradbenega sektorja v okviru evropskega strateškega partnerstva grozdov za internacionalizacijo, ki se imenuje ICBUILD, nekaj dni po tej delavnici pa bo sodeloval na dogodku z naslovom EU-Russia exchange on sustainable building policies & measures.

Andro se je Slovenskemu gradbenemu grozdu pridružil pred 12 leti. Že od začetka je bil vključen v mednarodne projekte, kar mu je omogočilo, da se je povezal z mnogimi zanimivimi ljudmi iz Evrope, a tudi širše, na primer Rusije, Mehike, Mongolije, Uzbekistana, Indije, Botswane, Burkine Faso, Butana, Združenih držav Amerike in tako dalje. Morda je to zato, ker rad potuje (kar pa rad počne tudi Vladimir, ki je še kot student pred več kot tridesetimi leti pripotoval na Kitajsko z vlakom preko takratne Sovjetske zveze). Andro je tisti, ki skrbi, da je na Linkedin straneh Slovenskega gradbenega grozda in International Circular construction Cluster vedno kaj zanimivega. Je tudi organizator dogodkov od katerih so mnogi mednarodni, s predavatelji iz tujine , ravno tako pa tudi udeleženci.

16:15 - 16:30 Odgovori na vprašanja in zaključek delavnice

Dodatne informacije in prijave

Delavnico, ki je za udeležence brezplačna, organizira Slovenski gradbeni grozd in spada v sklop aktivnosti prenosa znanj in kompetenc, na prednostnih področjih  delovanja, ki so krožno gospodarstvo ter energijsko učinkovita in trajnostna gradnja, digitalizacija v gradbenem sektorju, inovacije in novi poslovni modeli ter mednarodno sodelovanje.

Informacije o svojem delu redno objavlja na omrežjih FacebookLinkedIn in Twitter.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj