Študentski espeji le še do konca šolskega leta

Študentski espeji le še do konca šolskega leta

12. 02. 2013

Vir in informacije: Finance, 5. 2. 2013, www.finance.si, Avtor: Stane Petavs

Z uveljavitvijo novega pokojninskega zakona (ZPIZ-2) se morajo obvezno zavarovati vse osebe, ki samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost, ne glede na to, kakšen status imajo: ali so študenti, upokojenci...

Drugače je bilo po starem zakonu, po katerem se oseba, ki je bila na šolanju, ni štela kot samozaposlena, ki opravlja samostojno dejavnosti kot edini poklic. Po novem se bodo tako morale obvezno zavarovati tudi vse osebe, ki so bile ob uveljavitvi ZPIZ-2 na šolanju in so opravljale samostojno dejavnost. Takšna obveznost je določena s prvim dnem po izteku šolskega leta, v katerem je začel veljati ta zakon. Seveda, če bodo omenjeni še vedno opravljali samostojno dejavnost.

Največkrat z IKT-storitvami

Študenti podjetniki se največkrat ukvarjajo z informacijskimi storitvami, trženjem, izdelavo spletnih strani, spletno trgovino, prevajanjem, izobraževanjem, odnosi z javnostmi, arhitekturnimi storitvami ter raziskavami in razvojem.

Tisti, ki že med študijem postanejo podjetniki, ob prenehanju statusa podjetniško kariero največkrat nadaljujejo, torej se samozaposlijo - študentski s. p. se s prijavo v zavarovanje spremeni v cel s. p.

Študenti se od drugih espejev razlikujejo predvsem po dejavnostih, ki jih opravljajo. Te so navadno bolj strokovne, pri čemer jim koristi njihovo znanje. Bolj vešči so tudi pri uporabi informacijske tehnologije, za širitev posla pa veliko bolj kot drugi izkoriščajo družabna omrežja. So tudi bolj prilagodljivi in jim ni težko osvajati novega znanja.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj