Poslovne priložnosti na Nizozemskem

Poslovne priložnosti na Nizozemskem

12. 02. 2013

Vir in informacije: Finance, 24. 1. 2013, www.finance.si, Avtor: Petra Šubic

Slovenski podizvajalci pridejo do naročil na Nizozemskem tudi prek nemških podjetij

Od 25. aprila do 5. maja bodo v Arboretumu Volčji Potok promovirali nizozemsko-slovensko poslovno sodelovanje ter poslovnežem iz obeh držav pomagali do novih poslov.

Velike možnosti za prodor na Nizozemsko imajo inovacije s področja IKT, interneta, nanotehnologije, polimerov, robotike, znanosti za življenje (life sciences) in zelenih tehnologij.

Na Nizozemskem so poslovne priložnosti za slovenske turistične ponudnike, saj Nizozemci cenijo vašo lepo naravo in številne možnosti za aktivni oddih.

Dobre možnosti za prodor na nizozemski trg pripisujejo tudi inovativnim podjetjem s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), nanotehnologije, polimerov in robotike. Priložnosti so tudi v poslovnem povezovanju inovativnih podjetij iz obeh držav.

Slovenska podjetja do projektov na Nizozemskem velikokrat pridejo kot podizvajalci nemških partnerjev.

V Sloveniji vidijo priložnosti za sodelovanje tudi pri upravljanju vod in odpadkov, logistiki, energetski učinkovitosti ter predelavi hrane in kmetijstvu.

Najhitreje bosta rasla IT in splet

Letos na Nizozemskem največjo rast pričakujejo na področju IT in interneta, naložbe pa vlada usmerja tudi v razvoj trajnostnih in zelenih tehnologij, izdelkov in storitev. Slovenskim podjetjem, ki lahko ponujajo visokotehnološke rešitve s teh področij, se na Nizozemskem obetajo posli.

Na Nizozemskem so dobrodošli tudi vinarji in ponudniki ekohrane, predvsem kulinaričnih specialitet za sladokusce. A ker je nizozemski trg zelo zasičen, lahko uspe tistim, ki imajo prodorno trženje in konkurenčno ponudbo.

Kako pomaga veleposlaništvo

Čeprav je pomoč slovenskim podjetjem pri širjenju na nizozemski trg glavna naloga slovenskega veleposlaništva v Haagu, so vprašanja slovenskih podjetij dobrodošla tudi na nizozemskem veleposlaništvu v Ljubljani. Pri ustvarjanju in iskanju priložnosti za posel pomagajo podjetjem iz obeh držav. Lahko jih spremljate tudi na Facebooku in Twitterju.

Nizozemsko veleposlaništvo največkrat pomaga iskati poslovne partnerje v obeh državah, pojasnjuje jim poslovno okolje in odgovarja na vprašanja o zakonodaji. Pri tem sodelujejo z gospodarskima zbornicama v Sloveniji in na Nizozemskem, agencijo SPIRIT Slovenija, poslovnimi združenji ter drugimi pomembnimi vladnimi ustanovami.

Več poslovnih informacij o Nizozemski najdete na spletni strani Izvozno okno.

V Arboretum Volčji Potok prihaja holandska vas

Tradicionalno razstavo tulipanov v Arboretumu Volčji Potok bo od 25. aprila do 5. maja popestrila holandska vas. Holandska vas je sestavljena iz tradicionalnih holandskih hišk v nekoliko pomanjšani različici in 11-metrskega mlina na veter. Ob predstavitvi tradicionalnih obrti, kot sta izdelovanje lesenih cokel in steklopihaštvo, bo imela holandska vas tudi sodobno razsežnost: predstavitve podjetij in njihovih inovativnih izdelkov.

Vse to ne bo le paša za oči, temveč tudi predstavitev gospodarskega sodelovanja obeh držav. Odprtje holandske vasi, ki se časovno ujema z odprtjem Arboretuma, se bo začelo z dnevom gospodarstva, na katerega vabijo podjetnike, ki jih zanima poslovanje na Nizozemskem.

Informacije iz prve roke pa bodo dobili tudi od nizozemskih poslovnežev, ki bodo takrat v Sloveniji.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj