Nove zahteve v Avstriji, tudi za slovenske podjetnike

Nove zahteve v Avstriji, tudi za slovenske podjetnike

12. 02. 2013

Vir in informacije: Finance, 6. 2. 2013, www.finance.si, Avtor: Tanja Smrekar Iskrić

Gradbinci se boste obvezno morali dodatno zavarovati za napake pri gradnji, za vsakega odpuščenega delavca pa boste morali plačati globo

Če poslujete v Avstriji, ne spreglejte nekaterih dodatnih zahtev, ki so ali še bodo začele veljati letos. Gre predvsem za dodatne zahteve v zvezi z zavarovanji in pridobivanjem obrtnih dovoljenj.

Če boste nove zahteve spregledali, boste lahko plačali globo od tisoč do 50 tisoč evrov. Lahko pa se zgodi, da podjetja in podjetniki v Avstriji celo izgubijo dovoljenje za delo in ga prihodnjič ne dobijo.

Nekaj glavnih sprememb:

  • ZAVAROVANJE ZA MILIJON EVROV

Vsa gradbena podjetja in podjetniki v Avstriji morajo podjetje, obrt zavarovati za škodo v vrednosti najmanj milijon evrov. Zavarovani morajo biti pri zavarovalnici, ki je registrirana v Avstriji. Zavarovanje mora kriti napake pri izvedbi in nesreče, tudi poškodbe, ki se zgodijo zaradi teh napak. Pri zavarovalnici v Avstriji morajo tako biti zavarovana tudi slovenska gradbena podjetja, ki tam poslujejo. Takšno zavarovanje - če gre za podjetje s polno licenco (načrtovalec in izvajalec gradbenih del) - stane okoli dva tisoč evrov na leto. Za podjetja z omejeno licenco (torej za tista, ki so denimo le izvajalci gradbenih del) je zavarovanje navadno nekoliko cenejše - letno stane okoli 1.500 evrov. Pri tem opozarjajo: v Avstriji po novem veljajo tudi nova merila za pridobitev poklicnega naziva. Gradbeni mojstri so denimo lahko samo tisti, ki se ukvarjajo tako z načrtovanjem kot izvajanjem del.

Za gradbince iz Slovenije, ki so bili vpisani v tamkajšnji register (torej lahko opravljajo dela v Avstriji) pred 14. septembrom lani, velja prehodno obdobje - tako zavarovanje morajo skleniti najpozneje do 14. avgusta letos.

  • GLOBA ZA ODPUŠČANJE

Za vsakega odpuščenega delavca (ne le za gradbince) morate po novem v Avstriji plačati enkratno globo v vrednosti 113 evrov, če je delovno razmerje trajalo več kot šest mesecev. Prehodno obdobje velja za gradbince, ki bodo globe plačevali šele po 30. juniju letos. Globa se plačuje samo za delavce, ki so socialno zavarovani v Avstriji.

Še vedno pa velja, da morajo delodajalci v gradbeništvu v poseben sklad za dopuste BUAK (iz tega gradbinci dobijo tudi plačan regres, čas dopusta) za vsakega delavca plačevati, odvisno od plače, približno 30 evrov na dan. Tudi če je ta delavec zavarovan v Sloveniji. Iz tega sklada sicer potem lahko črpa upravičenja po avstrijski zakonodaji, denimo tudi za dopust.

  • IZPIT PRI GLAVARJU

Od lanske jeseni je za sedem dejavnosti treba opraviti tudi izpite iz poznavanja avstrijskega pravnega reda pri deželnih glavarjih ali njihovih pooblaščencih na uradih. Številna slovenska podjetja tega še ne vedo, saj večinoma v Avstriji opravljajo gradbena dela, za katera pa ta obveznost ne velja. Torej, če ste nepremičninski posrednik iz Slovenije in bi radi posredovali pri prodaji nepremičnin na Koroškem, ne bo več dovolj le priglasitev del. Namesto tega boste morali izpit opraviti pri uradu deželnega glavarja, kar vas bo stalo od 50 do sto evrov. Poleg tega posebnih tečajev za zdaj še ne ponujajo. Lahko pa se zgodi, da na uradu ugotovijo, da izpita ne potrebujete. Obstaja še druga pot, ki pa je težja - lahko opravite poklicno izobraževanje pri deželnih obrtnih zbornicah.

Poleg nepremičninarjev bodo morali izpite na uradih opravljati še zavarovalni posredniki, zdravstveni maserji, posredniki delovne sile, varnostniki, elektrotehniki ter poslovni in premoženjski svetovalci.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj