Kmalu bo objavljen javni razpis za krepitev odličnosti inovacijskega ekosistema - Excellence Hubs (HORIZON-WIDERA-2022-ACCESS-04)

Kmalu bo objavljen javni razpis za krepitev odličnosti inovacijskega ekosistema - Excellence Hubs (HORIZON-WIDERA-2022-ACCESS-04)

02. 11. 2021

Vir in informacije: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Direktorat za znanost, www.gov.si

V okviru Delovnega programa WIDERA 2021-2022, ki se financira iz sredstev Obzorja Evropa, bo v sredo, 3. novembra 2021, objavljen javni razpis za krepitev odličnosti inovacijskega ekosistema (ti. Excellence hubs).

Povezava do javnega razpisa in razpisne dokumentacije: Search Funding & Tenders (europa.eu)

Namen in ključni cilji javnega razpisa:

  • Spodbujanje inovacijske odličnosti v čezmejnih regionalnih ekosistemih,
  • Izboljšanje povezav med znanostjo in gospodarstvom ter drugih akterjev,
  • Krepitev čezmejnih partnerstev 2 ekosistemov v 2 ti. »widening« državah na relevantnih področjih med znanostjo in inovacijami za doseganje evropske dodane vrednosti.

V okviru projekta se pričakuje:

  • Razvoj skupne dolgoročne R&I strategije v skladu z EU prioritetami ali S4
  • Skupni raziskovalni projekt kot del testiranja skupne R&I strategije
  • Akcijske in investicijske načrte za implementacijo strategije
  • Konceptualno oblikovanje in načrtovanje pilotov in demonstratorjev v skladu s strategijo
  • Podporne aktivnosti za izboljšanje vidnosti, vključevanje državljanov, prenos tehnologij, usposabljanje za podjetništvo, izmenjava kadrov, medsebojno učenje.

V okviru projekta se pričakuje, da bodo vključeni 4 različni deležniki, ki predstavljajo ti. četvero vijačnico: raziskovalne organizacije, gospodarstvo, civilna družba in javna uprava, velik poudarek pa je predvsem na krepitvi regionalnega in čezmejnega inovacijskega ekosistema na podlagi sistema od spodaj navzgor. Geografska bližina je osnova za trajnost.

Sodelovanje vodilnih (ti. »advanced«) partnerjev ni pogoj, vendar pa lahko v utemeljenih primerih sodelujejo (najmanj 70% proračuna mora biti namenjenih koordinatorjem).

V osnovi gre za ti. CSA aktivnost, vendar se v projekte lahko vključuje tudi raziskovalne aktivnosti. Predvidena vrednost sofinanciranja EU je med 3 mio EUR ter 5 mio EUR.

Odgovori na pogosta vprašanja bodo objavljena na spletni strani, na kateri bo/je objavljen javni razpis. Rok za oddajo projektnih predlogov je 15. 3. 2022.

Več informacij o delovnem programu WIDERA in ti. excellence hubs.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj