Kam po pomoč pri izvozu

Kam po pomoč pri izvozu

29. 01. 2013

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Finance, 23. 1. 2013, www.finance.si, Avtor: Petra Šubic

Dva milijona evrov bosta letos na voljo za spodbujanje internacionalizacije

V ta namen so spomladi predvideni razpisi za poslovne klube, za podporo individualnim sejemskim nastopom slovenskih podjetij v tujini in za tržne raziskave.

Javna agencija SPIRIT Slovenija (prej JAPTI) prek portala Izvozno okno podjetja obvešča o 51 tujih trgih, letos pa bomo dodali še informacije o novih trgih. Za podjetja pripravljamo tudi izvozna svetovanja in izobraževanje za mednarodno poslovanje. Sofinanciramo tržne raziskave o trgih, organiziramo gospodarske delegacije ter skupinske in individualne predstavitve podjetij na sejmih v tujini. Sofinanciramo 16 slovenskih poslovnih klubov v tujini (najuspešnejši so v Avstriji, Moskvi, ZDA, Bolgariji in Makedoniji), kjer lahko manj izkušena podjetja pridobijo koristne informacije o priložnostih in pasteh na posameznih trgih.

V Centru za mednarodno poslovanje pri GZS za slovenska podjetja iščejo konkretne informacije o poslih, javnih razpisih in konkretnih partnerjih v tujini. Izvoznike obiščejo, da se seznanijo z njihovo ponudbo, prednostmi in potrebami ter jim laže poiščejo partnerja v tujini. Opirajo se na mrežo partnerskih gospodarskih in panožnih zbornic po svetu. Lani so v Iraku imenovali častnega predstavnika GZS, ki bo povezoval slovenska in iraška podjetja. Letos bodo častne predstavnike GZS imenovali v še treh do petih državah. Lanska novost so tudi poslovni zajtrki, na katerih si slovenski izvozniki izmenjujejo kontakte in izkušnje s tujih trgov. Z Akademijo internacionalizacije, ki jo pripravljajo skupaj z ljubljansko ekonomsko fakulteto, izvozna podjetja seznanjajo z novimi trženjskimi prijemi in tujimi primeri dobre prakse. Te aktivnosti so opredelili v programu Go International Slovenija.

Obrtnikom in malim podjetjem OZS pri izvozu pomaga s strokovnimi svetovanji, sofinanciranjem skupinskih nastopov na sejmih doma in predvsem v državah nekdanje Jugoslavije, kamor poleg sosednjih držav izvaža večina članov obrtno-podjetniške zbornice. Doma in v tujini pripravljajo tudi gospodarske delegacije in poslovna srečanja. Svojim članom ponujajo tudi brezplačen vpis v Mednarodno poslovno borzo in Mednarodno borzo razvojno-raziskovalnih projektov Evropske podjetniške mreže.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj