Poslovne navade sveta - Francija

Poslovne navade sveta - Francija

22. 01. 2013

Vir in informacije: http://blogi.finance.si/, 21. 1. 2013, Avtor: Igor Šimac

Francija ima 64 milijonov prebivalcev, od tega 84 % Francozov, 7 % ostalih Evropejcev in 7 % severnih Afričanov, Arabcev in črncev, ki v večini niso bili sprejeti v družbo in so stalen vir nemirov v mestih. Vera je večinoma katoliška, čeprav se le 64 % Francozov izjavlja za katolike.

Francozi se vam takoj odprejo, če kot tujec spregovorite francosko. Čeprav si bodo morda zatiskali ušesa ob napakah, je vedno bolje nekaj francoskih besed kot nobena. S tem prebijete led in jim pokažete, da cenite njihov čudoviti jezik, ki ga sami nadvse čislajo, četudi ga (še) ne govorite. Stisk roke ob prihodu in odhodu je obvezen, saj je rokovanje tukaj (kot v Belgiji) zelo značilno, toda poljub na desno in levo lice je le za znance, a takrat obvezno.

Trepljanje in dotikanje v poslovnem svetu ni primerno. Namreč med poljubom na obe lici ni drugega dotika in pri poljubu je le dotik lica z licem, ne z ustnicami. Poljubljajo se vedno le moški z ženskami in ženske med seboj. Francozi včasih povedo svoj priimek pred imenom in tako ne morete vedno vedeti kaj je kaj, tudi pri uradnih predstavitvah. Da se izognete zmedi, se pozanimajte o imenih vnaprej. Obedi so dolgi in sami po sebi obred, v katerem se uživa in je sproščeno. Klicanje sodelavcev po imenih je (brez obojestranskega dogovora) neolikano.

Vikanje »vous« je obvezno, razen če vam ne predlagajo drugače »tu«, kar ponavadi traja dlje kot v drugih evropskih državah. Naslavljanje gospod/gospa in priimek je običajen, olikan in uraden način naslavljanja med Francozi in s tujci. Npr. Monsieur/Madame Marceau. V Franciji se tako predstavijo tako tudi po telefonu »Ici Monsieur Blanc« ali Tukaj Gospod Blanc. Nikoli ne naslovite z gospodično »mademoiselle« odrasle ženske, ker ni vljudno. Če po uspešni vpeljavi poslovnih vezi preidete na naslavljanje z imenom, to ne pomeni, da ste sedaj na »ti«, vikanje namreč še vedno ostane. Francozi imajo radi vikanje, menijo, da je tako v poslu lažje zagotoviti višjo raven pogovora, ko je potrebno biti kritičen, ali ko pride do sporov.

Radi govorijo o politiki, a so pogovori do politikov zelo neusmiljeni in mnenja so strastno zagovarjana, tako da je bolje, da se jih ne udeležujete. Zelo so ponosni na svojo zgodovino. Do žensk so spoštljivi, a jih ni veliko na najvišjih položajih. Veliko je tudi odvisno od posameznega podjetja kako se gleda na ženske ter kakšni položaji so jim lahko dodeljeni.

Delovni dan traja do večera, pogosto do 18/19h, vendar si vzamejo čas za kosilo in so preko dneva lagodnejši.

Znajo biti sprva zadržani in vljudni ali vzvišeni, če hočete, a so pozneje v pogovoru glasni in razpredajo na široko. Po obnašanju so podobni Italijanom, le da so v poslu zanesljivejši. Dogovor je tukaj dogovor in enako pričakujejo tudi od vas. Naravnost tudi povedo, kaj jih moti. Točnost je pričakovana, vendar ne do minute natančno. Pri predstavitvah poudarjajte čustva in pazite na izgled predstavitve, ker boste tako bolj uspešni pri podajanju svojega predloga. Izvedba naj bo brezhibna, saj so sami zelo dobri govorci in znajo lepo podajati misli. Sestanki so dolgi in razvlečeni, saj vsi radi govorijo in se poslušajo, lahko so glasni in z veliko pritožb in godrnjanja.

Tudi poslovna obleka je pravilo in seveda se gleda na modnost obleke, vendar še vedno velja klasika. Pri ženskah je bolj živahno, nakit in globoki izrezi so prisotni tudi v poslovnem svetu. Darila so sprejemljiva, a niso obvezna, bolj kot vrednost je upoštevana pozornost, zato ni za pretiravati s ceno daril. Ob sprejemu darila se obdarovanec zahvali s poljubom (vendar ne moški moškim). Vino je obvezno pri obedu. Vedno si vzemite dovolj časa za obed. So prvaki v porabi vina na prebivalca, a brez pretiravanj. Običajno le kot pijača pri obedu ali kozarec za zdravico, vendar brez vina praviloma ni obeda. Pri poslovnem obisku v Franciji boste gotovo povabljeni na obed ne domov, a v gostišče, ker je tudi drugače pri njih navada večkrat jesti zunaj. Ob obisku na domu ali zabavi je primerno prinesti vino, šopek za gostiteljico ali posladek (čokolado, čokoladnico, slaščice). Na domu se praviloma ne sezuva.

V krogu stisnjena palec in kazalec na vrhu nosu pomenita, da je nekdo opit. Podrgnjena zunanja stran prstov navzven proti nekomu pomeni »pusti me pri miru«, »pihati v piščal« pa preveliko zgovornost, ali pa nekdo »naklada«. Na jugu Francije v krogu stisnjena palec in kazalec ne pomenita »odlično«, temveč le ničlo. Na Angleže gledajo kot na stoletne tekmece, do Nemcev imajo zamero iz svetovnih vojn ter spornih ozemelj Alzacije in Lorene. Iz Belgijcev se radi norčujejo kot o nerodnih, omejenih in neumnih v številnih šalah. Čeprav jih seveda tudi veliko stvari povezuje, kot na primer divja vožnja na cesti.

Če vam v gostilni takoj prinesejo račun, ne da bi ga zahtevali, to ni znak nezaupanja, temveč zgolj krajevna navada poslovanja v gostiščih. Natakarji imajo tudi svoja »območja«, mize, ki jih pokrivajo, zato poleg svojega ne kličite drugih natakarjev, ker ti vam ne bodo postregli.

Sam Pariz ima dobra dva milijona prebivalcev, a jih z okolico nabere dobrih 12 milijonov. Glavnino javnega prevoza opravi podzemna železnica s 16 progami, poleg tega so še avtobusi, ki imajo najrazširjenejšo mrežo in tramvaj s tremi progami. Avtobusi in taksiji imajo svoj pas v prometu, ki je ločen od ostalih z nizko pregrado. Skoraj ni vozila, ki ne bi bilo opraskano ali obtolčeno, saj vozijo bolj površno.

Mesto je varno v središču, a zdrava mera previdnosti ni odveč, zlasti na glavnih postajah ponoči. Žeparji so povsod, kjer so množice. Prestolnica ima tri glavna letališča Orly (ORY), ki je 8 km južno od mesta in je večinoma za domači promet, povezan je z vlakom, avtobusom in tramvajem T7, Charles de Gaulle (CDG) s tremi postajami je največje in leži 25 km severovzhodno od mesta. Povezano je z vlakom, avtobusi in hitrim vlakom TGV pod postajo 2. Tretje, Le Burget (LBG) je 11 km severovzhodno in je sedaj v uporabi le za splošno in poslovno letalstvo ter, seveda, svetovno znani letalski sejem. Tukaj je 1927, ob bučnem sprejemu, pristal tudi Lindbergh na svojem prvem neprekinjenem poletu preko Atlantika. Pariška železniška postaja Gare du Nord je najprometnejša na svetu, kar je posledica zelo razvite železniške mreže v deželi.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj