Izhodna gospodarska delegacija v Azerbajdžan (Baku) in pripravljalni seminar: »Kako poslovati z Azerbajdžanom«

Izhodna gospodarska delegacija v Azerbajdžan (Baku) in pripravljalni seminar: »Kako poslovati z Azerbajdžanom«

18. 12. 2012

Datum in kraj izhodne delegacije: 15. in 16. januar 2013, Azerbajdžan (Baku)

Datum in kraj pripravljalnega seminarja: 10. januar 2013, ob 13.00 uri v veliki sejni sobi Generalnega Sekretariata Vlade RS, Gregorčičeva 27, Ljubljana

JAPTI skupaj z Azerbajdžansko izvozno in investicijsko Agencijo (AZPROMO) v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvom za zunanje zadeve, GZS in OZS organizira izhodno gospodarsko delegacijo slovenskih podjetij v Azerbajdžan, ki bo potekala od 15. do 16. januarja 2013 v Baku-ju.

Delegacija bo potekala ob obisku predsednika vlade Republike Slovenije gospoda Janeza Janše ter ministra Republike Slovenije za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Radovana Žerjava in ministra Republike Slovenije za infrastrukturo in prostor Zvoneta Černača pri predsedniku Republike Azerbajdžana dr. Ilham Aliyevu.

V dvodnevni gospodarski delegaciji bodo imeli udeleženci priložnost predstaviti svoja podjetja azerbajdžanskim poslovnežem v okviru poslovne konference, na bilateralnih razgovorih kot tudi na neformalnem srečanju.

Namen gospodarske delegacije je omogočiti slovenskim podjetjem spoznati azerbajdžansko poslovno okolje, olajšati navezavo poslovnih stikov z azerbajdžanskimi podjetji in pot do sklepanja poslov ter na ta način prispevati k pospeševanju gospodarskih odnosov, blagovne menjave in tujih investicij med Slovenijo in Azerbajdžanom.

JAPTI bo za vse udeležence delegacije kot tudi za vsa slovenska podjetja, ki so zainteresirana za pridobitev novih informacij za vstop ali razširitev poslovanja na azerbajdžanskem trgu organiziral pripravljalni seminar: »Kako poslovati z Azerbajdžanom«, ki bo v četrtek 10. januarja 2013, ob 13.00 uri v veliki sejni sobi Generalnega Sekretariata Vlade RS, Gregorčičeva 27, Ljubljana.

Stroške udeležbe v poslovni delegaciji krijejo udeleženci sami, stroške organizacije pripravljalnega seminarja, poslovne konference in bilateralnih sestankov v Baku-ju krije JAPTI.

Kotizacije ni.

Prijave: Da bi azerbajdžanski soorganizatorji lahko zagotovili ustrezne sogovornike in ker je število mest v delegaciji omejeno, vabimo vsa zainteresirana slovenska podjetja, da svoj interes za udeležbo v gospodarski delegaciji in na seminarju: »Kako poslovati z Azerbajdžanom« potrdite z izpolnjeno elektronsko prijavnico s poslovnim profilom podjetja (v angleškem jeziku) najkasneje do četrtka 27. decembra 2012.

Dodatne informacije: Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI), Kontaktni osebi: Tanja Drobnič, Tel: (01) 5891 894, e-mail: tanja.drobnic@japti.si in Tina Lukan, Tel: (01) 5309 826, e-mail: tina.lukan@japti.si.

***

PRILOŽNOSTI ZA SODELOVANJE Z AZERBAJDŽANOM

Blagovne menjave med državama je relativno skromna in je v letu 2011 dosegla vrednost 7,8 mio EUR in se je glede na leto 2010 povečala za 21%. Menjava že vrsto let temelji samo na slovenskem izvozu.

Slovenija je v letu 2011 v Azerbajdžan največ izvažala zdravila (60%), kri, človeška, živalska, pripravljena za uporabo v terapevtske namene (20%), električne aparate za žično telefonijo in telegrafijo (3%), električne akumulatorje (3%), živila (2,5%), netkani tekstil (1,6%), premazna sredstva (1,5%), vode, mineralne, sodavice (1,1%), elektrotermične aparate in naprave za gospodinjstvo (1%).

Priložnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama so na področju energetike, obnovljivih virov energije – (gradnja malih hidroelektrarn), energetske varnosti (v okviru EU), telekomunikacije ter informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT) (Azerbajdžan razvija širokopasovne povezave), kmetijstva, prehrambne industrije, vinarstva (Azerbajdžan vlaga veliko sredstev v izboljšanje okolja in zagotavljanje kvalitetne hrane. Odprti so za nabave ustrezne mehanizacije, odpiranje skupnih podjetij in za uvoz hrane. Možnosti za izvoz hrane v Azerbajdžan so zelo velike, saj primanjkuje kvalitetne in raznovrstne hrane. ), kulturnega sodelovanja: (za ohranitev kulturnih spomenikov), gradnje infrastrukture, farmacije, visoke tehnologije, turizma (tudi zdraviliški turizem), pohištvene industrije.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj