Zagorski projekt osvaja državo - za mlade podjetnike 7,5 milijona evrov

Zagorski projekt osvaja državo - za mlade podjetnike 7,5 milijona evrov

09. 10. 2012

Vir in informacije: Delo, 11. 9. 2012, www.delo.si, Avtor: Polona Malovrh

Priložnost za 500 mladih brez dela – Že rezervirani štirje milijoni evrov - Do zdaj 21 zaposlitev oziroma samozaposlitev

Podjetno v svet podjetništva, pilotni projekt zasavske razvojne agencije za spodbujanje podjetništva med brezposelnimi izobraženimi ljudmi, starimi največ 35 let, se bo iz zagorskega preoblikoval v slovenski projekt. Ali bo vanj vključenih šest regij ali vseh dvanajst, bo kmalu jasno.

Če bo odločitev ministrstva za delo pozitivna, bo v naslednjih dveh letih 500 mladih v Sloveniji vstopilo na trg dela: bodisi kot samostojni podjetniki bodisi bodo našli delo pri ustreznem delodajalcu. V nasprotnem bo država omogočila petmesečno zaposlitev polovici mladih, ki medtem iščejo delo v koroški, podravski, dolenjski, posavski, zasavski in notranje-kraški regiji. Delovno razmerje bodo sklenili z razvojnimi agencijami. Delovna mesta bo v 85 odstotkih financiral socialni sklad, v 15 pa državni proračun. Za to je že rezerviranih štiri milijone evrov; če bo projekt potrjen na ravni vseh dvanajstih regij, bodo v naslednjih dveh letih potrebovali 7,5 milijona evrov.

Učinkovit način zaposlovanja

Pilotni projekt je modifikacija nizozemskega projekta iz regije Twente, država pa ga je prepoznala kot učinkovit instrument politike zaposlovanja. V projekt so se s 15-odstotnim sofinanciranjem leta 2010 odločili vstopiti le Zagorjani. Vreden je dobrih 600.000 evrov, do zdaj pa je dal 21 zaposlitev oziroma samozaposlitev.

V njem je sodelovalo 40 mladih (sedem jih je odstopilo, od teh jih je pet predčasno dobilo delo, dve sta odšli na porodniški dopust); to pomeni, da je 40 ljudi z Regionalnim centrom za razvoj (RCR) sklenilo delovno razmerje za pol leta, po izteku pa so se v poslu preizkusili samostojno.

Več

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj