Delujete na področju skoraj nič energijskih stavb in vas zanimajo trgi Poljske, Romunije in Srbije?

Delujete na področju skoraj nič energijskih stavb in vas zanimajo trgi Poljske, Romunije in Srbije?

25. 05. 2021

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Slovenski gradbeni grozd, www.sgg.si

To so precej večje države oz. trgi od Slovenije, ki skupaj predstavljajo skoraj 70 milijonski trg. Poljska in Romunija sta tudi članici EU.

Slovenska podjetja, ki delujejo na področju skoraj nič energijskih stavb, kot so na primer so ponudniki različnih storitev, tudi arhitekturnega projektiranja, BIM, energetskega svetovanja, ponudniki tehnologij, opreme in materialov s področja skoraj nič energijske gradnje in prenove, izvajalci gradenj in prenov in ostala podjetja, ki vidijo svojo priložnost v povezavi z energijsko učinkovito gradnjo stavb, imajo možnost vključitve v program ClusterXchange, ki ga preko Evropskih strateških partnerstev grozdov podpira Evropska komisija.

Program se izvaja z namenom, da bo spodbudil konkurenčnost MSP in jim pomagal pri uspešnem dostopu do tujih trgov ter hkrati pomagal krepiti odpornost podjetij na podobne dogodke, ki smo jim bili, na primer, priča v zadnjem letu.

Bolj specifično, je program ClusterXchange namenjen spoznavanju in povezovanju podjetij v izbranem sektorju, ki so iz različnih regij oz. držav. Spoznavanje in povezovanje oz. mreženje vodijo inovacijski grozdi, katerih člani so podjetja.

V Sloveniji je to Slovenski gradbeni grozd, ki sodeluje v evropskem strateškem partnerstvu za odličnost grozdov na področju skoraj nič energijskih stavb, v projektu SMART4NZEB. Podjetja, ki so člani grozda, lahko sodelujejo v mednarodnih izmenjavah, po programu, ki ga pripravijo partnerski grozdi v projektu. V grozd se je možno včlaniti kadarkoli.

Splošni namen izmenjav je prenos znanj ter ustvarjanje novih poslovnih povezav. Trenutno se zaradi razmer izmenjave izvajajo na daljavo.
Podrobneje pa so cilji izmenjav naslednji:

  • pridobiti nova znanja na različnih področjih;
  • izpopolniti poslovne ideje / načrte;
  • razširiti mrežo stikov;
  • pridobiti znanja o tujih trgih in lažji dostop do njih;
  • razviti potencialne nove čezmejne poslovne priložnosti in partnerstva;
  • spoznati evropsko trgovinsko pravo in enotni evropski trg, evropsko standardizacijo in evropsko podporo za MSP;
  • izboljšati jezikovne spretnosti;
  • sodelovati v Alumni Network po koncu projekta.

Junija bodo partnerji iz Poljske organizirali drugi sklop aktivnosti za usposabljanje in mreženje članov grozdov. Ker so potovanja trenutno še otežena, se bodo aktivnosti izvajale na daljavo, v obliki šestih srečanj v trajanju tri ure in pol (od 9:00 do 12:30 ure). Potekala bodo ob ponedeljkih in četrtkih, tri tedne zapored. Prvo srečanje bo v ponedeljek, 7. junija.

Vsako srečanje bo sestavljeno iz predavanja, kratkih delavnic in mreženja med udeleženci. Potekala bodo v angleškem jeziku.

Obravnavane bodo naslednje tematike:

  • kaj so inovacijski grozdi in katere možnosti sodelovanja (in delovanja) nudijo svojim članom; kako jih vidi in podpira EU, zakaj jih podpira, itd.;
  • kako se lotiti pisanja prijav na razpise EU ter zakaj sploh sodelovati v njih;
  • kako graditi partnerske odnose s svojimi strankami in poslovnimi partnerji.

Prvi program izmenjav je bil v organizaciji partnerjev projekta iz Romunije uspešno izveden januarja in februarja letos.
Udeležba v programu je za člane Slovenskega gradbenega grozda brezplačna. Zainteresirana podjetja lahko izkoristijo poskusno obdobje brezplačnega članstva.

Več informacij o programu: www.sgg.si/poklicite-nas/.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj