Na voljo gospodarske spodbude za obmejno območje v Prekmurju

Na voljo gospodarske spodbude za obmejno območje v Prekmurju

18. 05. 2021

Vir in informacije: STA, 30. 4. 2021, www.sta.si

Madžarska samoupravna narodna skupnost je 30. aprila 2021 v Uradnem listu RS objavila razpis za spodbujanje naložb v gospodarstvu na območju, kjer živijo pripadniki avtohtone narodne skupnosti na narodnostno mešanem območju. Sredstva bo zagotovilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, tokrat je na voljo 300.000 evrov.

Razpis za spodbujanje gospodarskih naložb resorno ministrstvo objavlja že več let. Osnova za razpis je Program spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti 2021-2024, ki ga je vlada potrdila lani, Horvath in gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa sta pred nekaj tedni podpisala tudi dogovor za ta štiriletni program v skupnem znesku 2,8 milijona evrov.

Razpis je namenjen podjetnikom in ravno krepitev gospodarstva je po mnenju narodnostnega poslanca ena osnovnih dejavnosti, za katero si morajo poleg skupnosti prizadevati tudi lokalne skupnosti, razvojne agencije in pristojna ministrstva. Upravičena območja, na katerih bo možno sofinanciranje izvajanja projektov, so naselja v občinah Hodoš, Šalovci, Moravske Toplice, Dobrovnik in Lendava.

Prijavijo se lahko mikro, mala in srednje velika podjetja oziroma pravne in fizične osebe, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo. V razpisu bo na voljo 300.000 evrov. Izbrani prijavitelji bodo prejeli 75 odstotkov nepovratnih sredstev vrednosti naložbe, preostali delež pa morajo zagotoviti sami.

Projekte bo treba zaključiti do konca septembra. Rok za prijavo je 31. maj, vloge pa bodo odpirali na sedežu samoupravne narodne skupnosti v Lendavi.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj