V Maroku so številne priložnosti za slovenska podjetja

V Maroku so številne priložnosti za slovenska podjetja

12. 06. 2012

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 6. 4. 2012

Maroška vlada omogoča obilo ugodnosti za tujce, ki so pripravljeni vlagati v njihovo gospodarstvo.

Kraljevina Maroko je pravcata oaza stabilnosti in miru, če ga primerjamo z drugimi severnoafriškimi in arabskimi deželami. Povezanost te države z Evropo že v preteklosti se kaže tudi v poslovnem svetu, ki je zaznamovan z mešanico francoske in arabske kulture.

Maroko slovenskim podjetjem ponuja kar nekaj možnosti poslovnega sodelovanja. Te se kažejo tako v povečanem izvozu in uvozu, pa tudi v možnostih vzpostavitve joint venture med slovenskimi in maroškimi podjetji in skupnem vstopu na tretje trge. Maroko ima namreč izredno močno razvito industrijo procesiranja fosfatov, proizvodnjo hrane, tekstila, usnjenih izdelkov. Pomembna prioriteta maroške vlade je modernizacija pristanišč, letališč, cestnih in železniških povezav, kjer so priložnosti za slovenska gradbena podjetja in podjetja, ki delujejo na področju informacijske tehnologije. Maroška vlada pripisuje poseben pomen energetiki in okolju v okviru strategije »Green Morocco«, predvsem obnovljivim virom energije in preskrbi s pitno vodo, velik potencial pa se skriva tudi v turizmu, tako pri obnovi obstoječih turističnih kompleksov, kot izgradnji novih hotelov, marin, počitniških resortov. Priložnosti so tudi na področju avtomobilske industrije in aeronavtike, varnosti in še kje.

Maroko predstavlja vrata v Severno Afriko ter odskočno desko v preostale dele Afrike. Maroška vlada spodbuja razvoj prioritetnih sektorjev in omogoča obilo ugodnosti za tujce, ki so pripravljeni vlagati v njihovo gospodarstvo. Vsako podjetje, ki pride z dobrim, zanimivim izdelkom, je dobrodošlo. Povprečna plača v Maroku je 200 evrov neto, večina prebivalstva govori francosko in angleško, tako da sporazumevanje ni težavno, Maročani pa veljajo za zelo dobre delavce. Svetujejo, da si za poslovna pogajanja vzamete čas, saj ne nazadnje zaradi birokratske narave maroških podjetij in nivojev odločanja sprejemanje odločitev na maroški strani traja dlje časa. Pomembno pa je, da se o poslih pogovarjate s pravimi ljudmi, najbolje z vodilnim v podjetju.

Predstavitev poslovnega okolja Maroka

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj