V veljavi noveli zakonov o prevzemih in o DDV

V veljavi noveli zakonov o prevzemih in o DDV

29. 05. 2012

Objavljeno: STA, 26. 5. 2012, www.sta.si

26. maja 2012 sta začeli veljati noveli zakonov o prevzemih in o davku na dodano vrednost (DDV).

Novela zakona o prevzemih zvišuje prevzemni prag z dosedanjih 25 odstotkov na tretjino deleža glasovalnih pravic v ciljni družbi, z novelo zakona o DDV pa se ponovno omogoča vračilo DDV tudi za neplačane račune.

Novela zakona o prevzemih cilja na oživitev kapitalskega trga v Sloveniji, hkrati pa se prevzemni prag s tem približuje pragovom v drugih državah članicah EU.

Novela z namenom zagotovitve enake obravnave vseh, ki so oproščeni dati prevzemno ponudbo, obveznost poročanja Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) širi tudi na osebe, ki so kot upniki zaradi finančnega prestrukturiranja dosegle prevzemni prag ali dodatni prevzemni prag.

Ponovno uvaja tudi pravno podlago, na podlagi katere lahko ATVP za prekrške kaznuje tudi posameznike. Predlog bo s tem po oceni vlade omogočil večji nadzor ATVP.

Z novelo zakona o DDV pa je ponovno omogočen odbitek davka tudi v primeru, da račun še ni plačan. Spremembe zakona je zahtevala Evropska komisija.

Da odbitka DDV ne smejo uveljaviti, če računa še niso plačali, je zavezancem za DDV naložila novela zakona, ki jo je DZ sprejel lani spomladi v zakonodajnem paketu, s katerim se je vlada postavila po robu problemu plačilne nediscipline v gospodarstvu.

Zavezancem, ki računa niso plačali in tudi ne prijavili v sistem obveznega pobota, se pravica do odbitka DDV od tedaj priznava naknadno, in sicer po plačilu računa dobaviteljem. S tem naj bi spodbudili pravočasno plačevanje računov.

Slovenija je namreč v začetku tega leta prejela uradni opomin Evropske komisije o kršitvi določb evropske direktive, ki posebnih rešitev za primer kršenja plačilnih rokov ne predvideva. Zato so bile pripravljene ustrezne spremembe zakona.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj