Coworking – sodoben način dela, ki se vedno bolj uveljavlja

Coworking – sodoben način dela, ki se vedno bolj uveljavlja

15. 05. 2012

Vir in informacije: www.poslovnaoaza.si/blog/, 21. 2. 2012, Avtor: Nejc

V svetu se v zadnjem času vedno bolj uveljavlja sodoben način dela, COWORKING, kjer si samozaposleni in drugi profesionalci občasno ali stalno delijo delovni prostor. Coworking prostori uporabnikom nudijo stalno ali občasno ustvarjalno in sodelovalno delovno okolje. Tu lahko uporabniki delujejo neodvisno in se po potrebi medsebojno povezujejo.

Zaradi vedno večje fleksibilnosti dela in vedno manjšega obsega rednega zaposlovanja, se veča delež tistih, ki zjutraj ostanejo doma in delajo od doma ali na daljavo. Vendar delo v udobju lastnega doma pomeni tudi večjo izoliranost, velikokrat pa tudi manjšo motivacijo za delo. Coworking rešuje ravno ta problem, hkrati pa spodbuja nova sodelovanja med ljudmi, ki si sicer morda nikoli ne bi srečali.

V coworking prostorih so uporabnikom na voljo stalne mize ali fleksibilna delovna mesta, ki si jih izberejo vsakič sproti, glede na razpoloženje, potrebo po zasebnosti ali zaradi sodelovanja z drugimi coworkerji. Poleg delovnih mest so uporabnikom na voljo tudi prostori za sestanke. Coworker je lahko kdorkoli, ki se odloči, da si želi občasno ali stalno deliti »sodelavni« prostor z drugimi profesionalci iz svoje ali sorodnih panog. Tako pride do spontanega mreženja posameznikov, saj se povezujejo na projektih, si izmenjujejo izkušnje, si medsebojno pomagajo in skupaj ustvarjajo.

Coworking prostore lahko danes najdemo že po celem svetu, samo v ZDA jih je že več kot 700, počasi pa se tovrstni prostori razvijajo tudi v Sloveniji. Med drugim Slovenia Coworking iniciativa na vsakih 14 dni organizira sproščene delovne dogodke v Kinu Šiška, poimenovane #Jelly, ki so se prvič pojavili v San Franciscu leta 2006.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj