Evropska komisija objavila javni razpis za eko inovacije

Evropska komisija objavila javni razpis za eko inovacije

15. 05. 2012

Vir in informacije: Evropska komisija, http://ec.europa.eu/, 8. 5. 2012

Evropska komisija je objavila razpis v višini 34,8 milijona evrov za ekološke inovativne projekte. Podjetja in podjetniki iz vse Evrope lahko zaprosijo za finančna sredstva, ki bodo pomagala pri uvajanju novih okoljskih projektov na trg. Razpis je odprt za ekološke inovativne proizvode, metode, storitve in postopke, katerih cilj je preprečevanje ali zmanjševanje vplivov na okolje, ali ki prispevajo k optimalni uporabi virov. Razpis je odprt do 6. septembra 2012, za financiranje pa bo izbranih približno 50 projektov.

Letošnji razpis obsega pet glavnih prednostnih področij:

  • recikliranje materialov,
  • vodo,
  • trajnostne gradbene proizvode,
  • okolju prijazna podjetja ter
  • sektor hrane in pijače.

Razpis je namenjen predvsem malim in srednje velikim podjetjem, ki so razvila inovativne okolju prijazne proizvode, postopke ali storitve in imajo težave pri uveljavljanju na trgu. Razpis nudi sofinanciranje do 50 % stroškov projekta in bo letos verjetno podprl približno 50 novih projektov.

Več informacij o razpisu.

Trenutno je na začetek izvajanja pripravljenih okoli 50 projektov iz lanskoletnega razpisa, medtem ko več kot 140 projektov že poteka. Primeri sedanjih shem vključujejo pretvorbo starih zavrženih televizorjev v ploščice, nove mehanizme ločevanja odpadkov, inovativno ekološko embalažo za mleko in novo metodo za recikliranje tkanin. Ozadje Ekološke inovacije se financirajo preko programa za konkurenčnost in inovativnost (Competitiveness and Innovation Programme – CIP), njihov proračun za obdobje med letoma 2008 in 2013 pa znaša približno 200 milijonov EUR.

Več informacij o ekoloških inovacijah v okviru CIP.

Primeri preteklih uspešnih projektov - pretvorba televizorjev v ploščice:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj