Pozor, pavšalni davek za podjetnike s prihodki do 50 tisoč evrov!

Pozor, pavšalni davek za podjetnike s prihodki do 50 tisoč evrov!

03. 05. 2012

0 1
Koristnost članka
0 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: http://podjetnistvo.finance.si/, 26.4.2012, Avtor: Monika Weiss

Bi se odločili za pavšalni letni davek, če bi vas odrešil knjigovodenja in administracije?

Samostojni podjetniki in mikro družbe z letnimi prihodki do 50 tisoč evrov bodo lahko začeli plačevati davčne obveznosti po pavšalu, torej v fiksnem letnem znesku. Na finančnem ministrstvu pripravljajo novo ureditev. Kaj prinaša?

Zdajšnja vlada je uvedbo pavšalne obdavčitve za mikro podjetja in samostojne podjetnike napovedala že v koalicijski pogodbi. Uvedbo pavšala je predstavila predvsem kot olajšanje administrativnih in davčnih postopkov za najmanjša podjetja, ki morajo zdaj voditi poslovne knjige. »S tem bomo spodbudili rast podjetništva, razširili krog, ki plačuje davke, in legalizirali del sive ekonomije,« so zapisali. In kaj nastaja?

Koliko bo letni pavšal davka?

Na finančnem ministrstvu za zdaj potrjujejo:

1. Pavšalna obdavčitev bo uvedena za samostojne podjetnike in mikro družbe z letnimi prihodki do 50 tisoč evrov.

2. Bo opcijska, torej se bodo zavezanci za pavšal odločili prostovoljno. Alternativa bo ostal zdajšnji način plačevanja davkov, to je davka od dohodkov pravnih oseb za pravne osebe in davka od dohodka iz dejavnosti za fizične osebe.

3. Finančni učinek pavšalne ureditve bo odvisen od višine pavšalnega davka oziroma priznanih normiranih odhodkov. Odločitve o tem še ni, letni pavšali še niso določeni.

Več

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj