Kako na avstrijski trg?

Kako na avstrijski trg?

24. 04. 2012

Vir in informacije: http://industrija.finance.si/, 17. 4. 2012, Avtor: Janja Simonič

Na začetku si vzemite dovolj časa ter vstop na trg načrtujte bolj sistematično in ciljno naravnano.

Vstop na avstrijski trg moramo skrbno načrtovati in se nanj dobro pripraviti. Na sosednji trg lahko vstopimo tudi prek trgovskega agenta, priporočljivo pa je, da si poiščemo pomoč za navezovanje prvih stikov. Pri tem lahko pomagajo različna podporna okolja.

Prva naloga podjetij, še pred vstopom na avstrijski trg, je analiza tega trga, ciljnih skupin in konkurence ter ovrednotenje realnih možnosti in priložnosti. Predvsem mala in srednja podjetja ne poznajo svojih prednosti in slabosti, manjkata jim tudi načrten pristop in premišljena izvozna strategija. Zato podjetjem svetujejo, naj si prav na začetku vzamejo čas in načrtujejo vstop na trg bolj sistematično in ciljno naravnano.

Uporabljajte nemščino

Predstavitve podjetja in njegove dejavnosti, izdelkov oziroma storitev morajo biti v nemškem jeziku. Tudi preostala komunikacija z avstrijskimi partnerji naj poteka, če je le mogoče, v nemščini, vsaj delno.

Največ v dve deželi

Pri vstopu na avstrijski trg je morda smiselno, da se podjetje najprej osredotoči na eno ali morda dve zvezni deželi, saj se pravila oziroma razmere za poslovanje med zveznimi deželami v Avstriji nemalokrat razlikujejo.

Izberite zastopnika

Če želi podjetje prodajati v Avstriji neposredno končnim porabnikom, je pomembno, da ima v Avstriji neposredno kontaktno točko. Pogosta oblika je prodaja prek agenta oziroma trgovskega zastopnika. V Avstriji zdaj deluje okoli devet tisoč agentov, ki zastopajo tuje ponudnike in uživajo ugled kot kakovostni prodajni specialisti, zato je prodaja prek njih na avstrijskem trgu priporočljiva.

Vsi agenti, registrirani v Avstriji, so člani združenja, ki je del Avstrijske gospodarske zbornice. Pogosta oblika vstopa na avstrijski trg je tudi prek trgovcev na debelo. Vse več slovenskih podjetij in podjetnikov pa se odloča tudi za ustanovitev podjetja v Avstriji.

Izberite tip družbe

Vsem, ki se odločajo za odprtje podjetja v Avstriji, svetujejo, da to storijo s pomočjo avstrijskega davčnega svetovalca, ki bo predstavil korake ustanovitve in višino stroškov, povezanih z ustanovitvijo različnih oblik poslovnih enot, še posebej ustanovnega kapitala in davčnih bremen. Proces odpiranja podjetja v Avstriji je sicer odvisen od specifičnih projektov in potreb posameznih podjetij. Nekaj splošnih napotkov ponuja brošura Starting business in Austria, ta podrobneje opisuje korake, ki jih morajo narediti tuja podjetja, ki želijo poslovati v Avstriji. Tudi primerna pravna oblika družbe se tako razlikuje od primera do primera, glede na področje poslovanja, produkte in vire podjetja. Pri večini tujih vlagateljev je kot tip podjetja najbolj priljubljena družba GmbH (družba z omejeno odgovornostjo). Izbira oblike družbe pa je sicer odvisna tudi od predvidenega obsega dobička.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj