Kako se spopasti z izzivi interneta

Kako se spopasti z izzivi interneta

03. 04. 2012

Vir in informacije: Finance, 21.3.2012, www.finance.si, Avtor: Janja Simonič

Kateri so danes glavni izzivi in naloge za slovenska podjetja na področju interneta?

1. Nujna so večja vlaganja v internet kot oglasni, komunikacijski in prodajni kanal, in to takoj. Medtem ko se porabniki za svoje informacijske potrebe množično selijo na internet, večina tržnikov še vedno ni povezana s spletom.

2. Ugotoviti je treba, kako vse še danes internet vključiti v vse glavne trženjske funkcije, od merljivega pospeševanja prodaje do razvoja izdelkov. Niso potrebni gromozanski preskoki - za prvi korak bo dovolj že, da se internet prepozna kot resno oglasno in komunikacijsko orodje, ki lahko merljivo pospešuje prodajo, in se potem tudi začne tako uporabljati. Nič ni narobe, če na Facebooku komunicirate le z nekaj več kot sto ljudmi, če je to le minimalni delež vaše naložbe v spletno trženje, večinski pa gre v druge spletne kanale, kjer lahko ustvarite dejansko vrednost.

3. Postaviti je treba konkretna poslovna pričakovanja za ustvarjanje dodatne vrednosti za podjetje prek interneta - kot oglasnega kanala, ki poveča doseg in učinkovitost nespletnega oglaševanja; kot prodajnega kanala, čeprav samo za pridobivanje prodajnih stikov za poznejšo obdelavo v fizičnem svetu; kot informacijskega kanala, kjer ljudje z nekaj kliki poiščejo vse informacije o vaših izdelkih; kot komunikacijskega kanala za reden in stalen stik z morebitnimi novimi in že pridobljenimi strankami (tu e-pošta še vedno igra najpomembnejšo vlogo).

4. Pogledati je treba, kaj se z vašim poslovnim modelom na spletu dogaja v ZDA. Če je tam opaziti večje premike, ste lahko prepričani, da bo podobno prej ali slej prišlo tudi k nam. Kako se morate že danes začeti pripravljati na tisti čas? Ali morate morda že sami začeti uvajati spremembe?

5. Uvesti je treba internetno analizo v vse dele poslovanja. Na splošno je treba vpeljati uporabo podatkov v vse dele poslovanja. Tega ne smemo prepuščati usodi, ampak mora temeljiti na podatkih.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj