Kako (s kakovostjo) osvojiti francoski trg

Kako (s kakovostjo) osvojiti francoski trg

03. 04. 2012

Vir in informacije: Finance, 15.3.2012, www.finance.si, Avtor: Petra Marcon

Sodelujte z lokalnimi poznavalci in razvojnimi agencijami ter pazljivo izbirajte kader, svetujejo podjetja s predstavništvi v Franciji

Francoski trg je med najzahtevnejšimi v zahodni Evropi. Nujne so predhodne podrobne raziskave trga, pri katerih naj sodelujejo lokalni poznavalci panoge, ki so dobro seznanjeni z ekonomskimi in političnimi značilnostmi trga. Preverite konkurenco in kar najbolje spoznajte njihovo delovanje. Poleg tega svetujejo previdnost pri izboru novega kadra, ki bo zaposlen v Franciji.

V Franciji je delovna sila razmeroma draga, stroga pa je tudi delovnopravna zakonodaja, prav tako nadzor nad njenim izvajanjem.

Francoski trg je zelo zahteven tudi zato, ker je nujno znanje francoskega jezika, poleg tega pa je zelo pomembno tudi natančno upoštevanje zavez in uveljavljenih postopkov.

Francija ima v skoraj vsaki regiji ekonomske razvojne agencije ali tehnološke parke, ki imajo na voljo sredstva za privabljanje tujih vlagateljev. Ob odpiranju podjetja lahko svetujejo tudi pri pravni ustanovitvi, pomagajo pri iskanju poslovnih prostorov, računovodskih storitev, pri organizaciji intervjujev z možnimi kadri in podobno.

Plačilna disciplina je v Franciji dobra. Leta 2008 je francoska vlada sprejela zakonodajo, ki predpisuje najdaljši rok plačila na 60 dni oziroma 45 dni od konca meseca.

Na splošno velja francoski trg za enega izmed zahtevnejših v Evropi. Marže so navadno manjše kot v drugih državah. Tudi stroški poslovanja so zaradi francoskega administrativno-pravnega okvira in visokih stroškov dela višji kot v večini drugih evropskih držav.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj