Eko sklad s tremi novimi javnimi pozivi

Eko sklad s tremi novimi javnimi pozivi

13. 10. 2020

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 2. 10. 2020, www.sta.si

Eko sklad je 2. oktobra 2020 v Uradnem listu RS in na svoji spletni strani objavil tri nove javne pozive. Ti so namenjeni za dodeljevanje spodbud podjetjem za naložbe v učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije, kreditiranje okoljskih naložb pravnih oseb ter nakup pnevmatik višjega energijskega razreda pri tovornih vozilih in avtobusih.

Z novim javnim pozivom za kreditiranje okoljskih naložb pravnih oseb Eko sklad nadaljuje program dodeljevanja ugodnih kreditov za financiranje okoljskih naložb teh oseb. Nameni naložb, za katere je mogoče pridobiti kredit, so enaki kot v predhodnih javnih pozivih, so pa kriteriji pri določenih namenih usklajeni z novimi standardi.

Tako so v novem javnem pozivu nekoliko zaostreni pogoji za nakup osebnih avtomobilov na hibridni pogon, kjer je emisijska vrednost ogljikovega dioksida v kombiniranem načinu vožnje zaostrena na največ 85 gramov na kilometer. Enaka omejitev je postavljena tudi v že objavljenem javnem pozivu za kredite občanov in je v skladu z evropsko zakonodajo, so spomnili.

Sicer nov javni poziv ohranja enako obrestno mero (trimesečni euribor +1,3 odstotka). Najvišji znesek dodeljenega kredita na posamezno vlogo ostaja dva milijona evrov, najnižji pa 25.000 evrov, najdaljša odplačilna doba je 15 let. Javni poziv vlagateljem za isto naložbo še vedno omogoča tudi pridobitev tako kredita kot nepovratne finančne spodbude.

Eko sklad nadaljuje tudi z dodeljevanjem spodbud za naložbe v pnevmatike višjega energijskega razreda. Namen je spodbuditi uporabo varčnih pnevmatik z boljšim izkoristkom goriva ter tako prispevati k učinkovitejši rabi energije, zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida, večji varnosti in gospodarnosti tovornih vozil. Z uporabo tovrstnih pnevmatik je po ocenah poraba goriva nižja za okoli šest odstotkov.

Novost javnega poziva je višina nepovratne finančne spodbude, ki bo namesto dosedanjih 35 evrov znašala 70 evrov za posamezno pnevmatiko, ki bo kupljena po 1. juniju letos in nameščena po 2. oktobru. Nepovratne finančne spodbude bodo še vedno lahko dodeljene za pnevmatike za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, priklopna vozila ter avtobuse.

Nenazadnje Eko sklad nadaljuje tudi z dodeljevanjem spodbud za naložbe učinkovite rabe in obnovljivih virov energije za podjetja. Gre za kombinirane finančne spodbude za naložbe učinkovite rabe in obnovljivih virov energije za pravne osebe, ki so v obliki nepovratnih finančnih sredstev v višini do 20 odstotkov vrednosti naložbe in kredita s subvencionirano 0-odstotno obrestno mero.

Novost aktualnega javnega poziva je, da sta pri ukrepu energetske učinkovitosti v tehnološkem procesu dodani omejitvi, in sicer višina nepovratnih sredstev znaša največ 250 evrov na eno megavatno uro v energetskem pregledu izkazanega letnega prihranka energije pri enakem letnem obsegu obratovanja naprave ali procesa, ter vračilna doba naložbe, ki mora biti krajša od 12 let.

Odplačilna doba kredita ostaja enaka, in sicer največ 15 let oziroma manj, v kolikor je doba vračila naložbe krajša, rok za zaključek naložbe pa je dve leti. Tudi predlagana obrestna mera ostaja enaka, trimesečni euribor +0 odstotkov, najnižji znesek odobrenega kredita pa je 25.000 evrov.

Ob tem veljajo še spremembe, v skladu s katerimi lokalne skupnosti niso upravičene do spodbude za naložbe v ukrep gradnje skoraj ničenergijske stavbe, samostojni podjetniki pa so upravičene osebe le za naložbe v poslovne stavbe.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj