Kako do evropskega znaka za okolje

Kako do evropskega znaka za okolje

06. 03. 2012

Vir in informacije: Finance, 20. 2. 2012, www.finance.si, Avtor: Petra Šubic

Ko postanejo trajnostne usmeritve del vsakdanjega poslovanja, se njihovo ovrednotenje zgodi tako rekoč samo od sebe, trdijo v podjetjih, ki so na to pot že stopila

Evropski okoljski znak lahko označuje izdelke in storitve, ki izpolnjujejo visoke standarde uporabnosti in od proizvodnje do odlaganja zmerno obremenjujejo okolje.

Pravni okvir

Evropski okoljski znak - znan je tudi kot okoljska marjetica, izvirno pa ecolabel - je ta hip mogoče pridobiti za 24 vrst izdelkov in storitev, ki morajo izpolniti okoljska merila iz posebnih določb evropske komisije (EK) za posamezno skupino izdelkov in storitev. Po 31. členu zakona o varstvu okolja lahko evropski znak za okolje nosijo izdelki, ki okolje manj obremenjujejo kot drugi istovrstni izdelki.

Kdo podeljuje okoljsko marjetico

V Sloveniji okoljsko marjetico podeljuje Agencija RS za okolje (ARSO) z upravno odločbo in podpisom tipske pogodbe o uporabi znaka za okolje. Podjetje mora plačati še posebno pristojbino za vlogo za vsak izdelek, za katerega želi znak za okolje, in letno pristojbino za uporabo tega znaka.

Zahteve za pridobitev okoljskega znaka

Izdelek mora izpolnjevati zahteve iz že omenjene odločbe EK o okoljskih merilih za podelitev okoljske marjetice za skupino izdelkov, v katero sodi. Po teh merilih morajo biti na primer čistila biološko razgradljiva, manj kot konvencionalna onesnaževati vodne sisteme in ne smejo vsebovati za okolje in zdravje nevarnih snovi. Poleg tega morajo ustvariti manj odpadne embalaže in kupcu dati navodila o varčni, a še učinkoviti rabi čistila.

Laboratorijski testi so najdražji

Pri pridobivanju okoljske marjetice so pri čistilih najdražji laboratorijski testi učinkovitosti, s katerimi se preverjata sposobnost in zmogljivost. Pri takih testih so se čistila, ki zdaj nosijo okoljsko marjetico, dobro izkazala, saj očistijo enako ali bolje kot na trgu vodilno ali generično čistilo.

Te teste bi po predpisih morali opraviti v akreditiranih laboratorijih, a ker jih v Sloveniji ni, jim je ARSO za nekatera čistila odobril opravljanje testov v verificiranih laboratorijih po Sloveniji, kjer so največkrat cenejši od testov v tujini.

Okoljsko marjetico lahko pridobi osem skupin izdelkov in storitev

  1. Čistila: univerzalna čistila in čistila za sanitarne prostore, detergenti za pomivalne stroje, detergenti za ročno pranje posode, detergenti za perilo, mila in šamponi
  2. Aparati: pomivalni stroji, toplotne črpalke, žarnice, osebni in prenosni računalniki, zamrzovalniki, TV-sprejemniki, sesalniki za prah, pralni stroji
  3. Izdelki iz papirja: kopirni in grafični papir ter izdelki iz vpojnega papirja za higienske namene uporabe
  4. Izdelki za dom in vrt: vzmetnice, talne obloge, žarnice notranje barve in laki, sredstva za izboljšanje tal
  5. Obutev: čevlji
  6. Tekstil: obleka, posteljnina in blago za notranjo uporabo
  7. Turizem: turistične nastanitvene storitve, kampi
  8. Maziva
Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj