Mehika s svojo velikostjo in strateško lego vabi investitorje

Mehika s svojo velikostjo in strateško lego vabi investitorje

24. 02. 2010

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 4.2.2010, Avtor: Aljoša Rehar

Hitro razvijajoča se Mehika, ki naj bi bila po nekaterih ocenah leta 2050 med petimi največjimi gospodarstvi na svetu, vabi tuja podjetja k investiranju in pri tem poudarja svoje prednosti, kot so strateška geografska lega med Severno in Južno Ameriko, veliko naravno bogastvo ter razmeroma mlado in številčno prebivalstvo.

Mehiška vlada kot prednosti, ki naj bi pritegnile tuje investitorje, poudarja tudi razvejan proizvodni sektor, trdne mednarodne trgovinske povezave, gospodarsko in finančno stabilnost ter politično zrelost. Znotraj tega med drugim izpostavljajo razmeroma nizke stroške transporta, veliko število sklenjenih prostotrgovinskih sporazumov, učinkovito infrastrukturo ter kvalificirano delovno silo.

Na lestvici ekonomske svobode, ki jo vsako leto pripravita ameriška ustanova Heritage Foundation in časnik Wall Street Journal, se je sicer Mehika letos povzpela na 41. mesto, s čimer je višje od Slovenije, ki je na 61. mestu. Mehika se je dobro odrezala na področju poslovne, trgovinske in fiskalne svobode. Pri tem velja omeniti med drugim to, da je skupna davčna obremenitev nizka, postopki za ustanovitev podjetja so hitri.

Vlada je zastavila obsežne reforme, vendar pa je napredek na področju izboljšanja učinkovitosti porabe in promocije bolj konkurenčnega in transparentnega finančnega sektorja počasen, ugotavljajo avtorji lestvice. Velike slabosti ostajajo korupcija, tog trg dela, mamilarski karteli in počasni sodni postopki. Vlada sicer poskuša tudi omejiti moč monopolistov ter reformirati sodni sistem.

Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je Mehika, ki je tudi članica Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), v letu 2008 imela 1,3-odstotno gospodarsko rast, v krizno obarvanem letu pa je nato doživela 6,8-odstotno zmanjšanje bruto domačega proizvoda. V letu 2010 naj bi po januarski napovedi IMF že beležila štiriodstotno rast, v letu 2011 pa še nekoliko višjo, 4,7-odstotno.

Mehika ima okrog 106 milijonov prebivalcev, pri čemer jih v glavnem mestu Mexico City prebiva 19 milijonov. Tako po prebivalstvu kot po površini se uvršča med največje države na svetu. Geografsko sicer sodi v Severno Ameriko, na severu meji na ZDA, na jugu na srednjeameriški državi Belize in Gvatemala. Na vzhodu se dotika Mehiškega zaliva, na zahodu pa Pacifika.

Kot glavne strateške gospodarske panoge, ki beležijo hitro rast, izpostavljajo letalsko in avtomobilsko industrijo, kmetijstvo in živilsko industrijo, industrijo avdiovizualnih in zabavnih vsebin, proizvodnjo elektronskih in medicinskih naprav, modno oziroma tekstilno industrijo, pohištveno industrijo in proizvodnjo nakita ter informacijsko tehnološki sektor. Velike priložnosti naj bi se kazale tudi v energetskem sektorju, zlasti na področju obnovljivih virov, ter v turistični panogi, še posebej na področju gradnje počitniških stanovanj oziroma hiš.

V letu 2008 je zabeležila okrog 22 milijard dolarjev neposrednih tujih investicij, od tega 36 odstotkov iz Evropske unije. Največ, 40 odstotkov tovrstnih investicij sicer prihaja iz mehiške severne sosede, ZDA, piše na spletni strani mehiške vladne agencije Promexico, ki podpira izvozne aktivnosti mehiških podjetij ter usklajuje ukrepe za pritegnitev tujih neposrednih investicij v Mehiki.

Agencija Promexico, ustanovljena je bila leta 2007 in sodi pod okrilje mehiškega ministrstva za gospodarstvo, upravlja z omrežjem 52 pisarn v Mehiki in več kot 30 pisarn v okrog 20 državah po svetu. Ena od teh se nahaja tudi v Švici in ta poleg same Švice pokriva tudi Avstrijo, Slovaško, Liechtenstein in Slovenijo.

Nekaj koristnih povezav:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj