Za slovenske izvoznike precej neznana Mongolija vabi vlagatelje

Za slovenske izvoznike precej neznana Mongolija vabi vlagatelje

28. 02. 2012

Vir in informacije: Finance, 14.2.2012, www.finance.si, Avtor: Lana Dakić

Do leta 2016 bo imela Mongolija po napovedih MDS vsaj 15-odstotno letno gospodarsko rast

Na mongolski trg izvažamo predvsem farmacevtske izdelke in elektronsko opremo - izvoz je bil lani vreden dobre štiri milijone evrov. V sicer revni državi, ki ji Mednarodni denarni sklad (MDS) do leta 2016 napoveduje vsaj 15-odstotno letno gospodarsko rast, prevladujejo predvsem rudniki. Država v vzponu je priložnost tudi za slovenske izvoznike.

Mongolija po oceni Economista sodi med najhitreje rastoče države na svetu v tem desetletju. Najpomembnejša sta prestolnica Ulan Bator, kjer se gradijo stolpnice, nakupovalni centri, hoteli, ter mesto Oju Tolgoj, ki postaja največji projekt za tuje naložbe. Rudniki bakra, zlata, srebra, premoga in drugih mineralov se odpirajo kot po tekočem traku (do zdaj so izdali že tri tisoč licenc) in do leta 2020 naj bi pomenili že tretjino mongolskega BDP. Ni naključje, da državo imenujejo tudi Minegolia (mine, ang. rudnik). Najpomembnejši za to državo je premog, saj se temperature v dolgih zimah lahko spustijo tudi do -40 stopinj Celzija.

Politika pod vplivom Kitajcev in Rusov

Po podatkih MDS je Mongolija lani imela 11,5-odstotno gospodarsko rast, brezposelnost je bila triodstotna, inflacija pa je znašala dobrih 10 odstotkov. Najpomembnejši partner je Kitajska, kamor izvozijo več kot 80 odstotkov rudnin in mineralov. A Mongolija ima tudi svoje slabosti: še vedno je veliko revščine, predvsem zunaj večjih mest, številne prebivalce pa skrbi vse večje število rudnikov in njihov vpliv na okolje. Skrbi jih tudi politika (letos bodo parlamentarne volitve), ki obljublja marsikaj in je pod precejšnjim vplivom Kitajske in Rusije. Tako denimo po zadnjih volitvah vsakega petnajstega v mesecu vsak Mongol ne glede na spol, starost ali premoženje prejme 21 tisoč tugrikov (11,67 evra).

Sporazumevanje ponavadi v ruščini

Z morebitnimi partnerji lahko navežete stike s pomočjo slovenskega veleposlaništva v Pekingu, E-mail: vpe@gov.si, neposredno ali s pomočjo mongolske gospodarske zbornice. Navezava stikov je odvisna od panoge, pred vstopom na trg pa je treba zbrati čim več informacij.

Poslovni običaji niso nič posebnega: sestanki so kratki, ženske so na številnih vodilnih položajih v podjetjih. Podjetja v državni lasti so pomembna, a rasteta tudi število in obseg poslovanja prek zasebnih družb. Partnerji spoštujejo pogodbe, ki naj bodo vedno pisne in razumljive, bančni sistem in valuta sta stabilna, devizna plačila potekajo brez težav.

Večjo oviro pri navezovanju stikov pomeni slabo znanje tujih jezikov, tudi zaposlenih na vodilnih mestih, pri tem se najbolj pogosto uporablja ruščina. Določeno težavo pomenijo tudi pomanjkljive oziroma nedosegljive statistične raziskave in podatkovne baze, seveda pa je tako kot drugje tudi tukaj potrebna previdnost, še posebej pri zagotovilih plačil. 

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj