Mala in srednja podjetja v ospredju

Mala in srednja podjetja v ospredju

24. 02. 2010

Vir in informacije: Finance, 2.2.2010, www.finance.si, Avtor: Lojze Javornik

Kako ministrstvo za gospodarstvo spodbuja podjetniške načrte, nam je pojasnil Janko Burgar

"Lahko bi rekli, da so tako rekoč vsa sredstva, ki jih razpisuje ministrstvo za gospodarstvo (MG), namenjena malim in srednjim podjetjem, več kot sto milijonov evrov pa samo malim in srednjim podjetjem." Tako pravi Janko Burgar, vodja sektorja za konkurenčnost in industrijsko politiko na ministrstvu za gospodarstvo.

Druga sredstva so namenjena velikim projektom, pri čemer pa ni mišljena velikost po vrednosti, ampak projekti, kjer se pričakuje povezovanje podjetij pri doseganju zastavljenih ciljev, je pojasnil Burgar.

Poti denarja do gospodarstva

In kako bo teh okrog sto milijonov evrov, predvidenih v letošnjem proračunu, prišlo do tistih, ki so jim namenjeni, to je do malih in srednjih podjetij? Večina bo šla prek razpisov Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), drugo prek Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) in prek Tehnološke agencije (TIA).

Največji instrument za mala in srednja podjetja so jamstva Slovenskega podjetniškega sklada - subvencije obrestne mere; drugi instrument SPS pa so jamstva brez subvencije obrestne mere - za mala in srednja podjetja in še posebej za spin off podjetja univerz. Oba razpisa sta že objavljena na straneh SPS.

SPS pripravlja tudi razpis spodbud za zagon podjetij, ki so inkubirana v organizacijah inovativnega okolja - za ta namen bo letos na voljo 3,5 milijona evrov. To je milijon evrov več kot lani, je opozoril Janko Burgar.

Februarja tvegani kapital

Najpomembnejša novost pa je pred vrati: prav kmalu bo SPS objavil javni razpis za zasebne družbe tveganega kapitala. Prek teh družb bo tvegani kapital prišel do podjetij oziroma naložbenikov. "Tvegani kapital bo na trgu lastniškega financiranja prinesel svež veter. Za določene poslovne priložnosti, ki doslej niso imele primernega finančnega vira, bo prinesel sredstva in ekspertno znanje, ki ga tvegani kapital prinaša v podjetja," pravi Janko Burgar.

O drugih razpisih je Janko Burgar povedal: JAPTI, ki mu je vlada že potrdila program, razpise pripravlja in bodo objavljeni v prvem četrtletju, medtem ko mora TIA še počakati, da vlada potrdi njegov program in finančni načrt.

Novost pri JAPTI bo predvsem to, da ne bo več širokega vavčerja za svetovanje, ker za tako širok krog potencialnih uporabnikov ni dovolj sredstev, sicer pa te potrebe vsaj delno pokrivajo z drugimi instrumenti. Zato se bo še bolj okrepil tako imenovani inovacijski vavčer, kot je bil uveden lani, je pojasnil Burgar.

TIA pa uveljavlja nov instrument, ki se imenuje valor. Kot pojasnjuje Burgar, bo novost koristna predvsem za razvojno aktivna podjetja. S tem želijo podpreti večje število obetavnih projektov in za to iščejo dodatne vire. Prek TIA spodbujajo ciljno rast in razvoj podjetij ter prenos razvojnih idej v podjetniško okolje in na trge.

Učinkovitost

Holdinški sklad različnih spodbud

Po novem bo SPS različne vrste spodbud izvajal prek holdinškega sklada, ki ga bo upravljal. Holdinški sklad je bil ustanovljen s potrditvijo programa na vladi in s podpisom pogodbe med ministrstvom za gospodarstvo in SPS v začetku decembra lani. Vlada je nanj prenesla tudi nekaj nad 35 milijonov evrov, ki bodo namenjeni skladom tveganega kapitala. Ta sredstva so bila v celoti razporejena iz lanskega proračuna, podjetja pa jih bodo prejela letos, je povedal Janko Burgar.

 

Denar za razvoj

Spodbude ministrstva za gospodarstvo

  • Direktorat za podjetništvo in konkurenčnost ima v okviru MG letos za spodbude gospodarstvu predvidenih skupno 191,3 milijona evrov. Od tega:

-          108,4 milijona evrov finančnih instrumentov v podporo rasti in razvoju,

-          81,2 milijona evrov za razvoj podjetniškega okolja,

-          1,7 milijona evrov za tako imenovane mehke oblike podpore rasti in razvoju.

  • Nekaj programov, ki pomenijo spodbujanje podjetništva, predvideva tudi direktorat za turizem: tri milijone evrov za razvoj turističnih destinacij in 1,5 milijona evrov za obnovo planinskih domov; oba razpisa bosta objavljena še ta mesec.
  • Direktorat za ekonomske odnose s tujino pa bo namenil 6,5 milijona evrov za spodbujanje tujih neposrednih naložb ter 1,6 milijona evrov za sejemske nastope v tujini, tržne raziskave in razvoj izdelkov za svetovne trge.
Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj