Poslovne priložnosti v Omanu

Poslovne priložnosti v Omanu

17. 01. 2012

Vir in informacije: Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI), www.japti.si

Pospešen razvoj Omana se je začel po letu 1970, ko je oblast prevzel v razvoj in modernizacijo usmerjeni Sultan Qaboos bin Said Al Said. Prihodki od prodaje nafte so omogočili izgradnjo moderne cestne infrastrukture, pristanišč in letališč, kot tudi postavitev modernih telekomunikacijskih omrežij  in radiotelevizijskega sistema.

Glavni namen izvajanja številnih razvojnih programov, je modernizacija države (tudi v političnem smislu) ob ohranjanju nacionalne dediščine. Pomembnejši izzivi (poleg razvoja gospodarstva), s katerimi se sooča vlada je izboljšanje vodnih virov, zagotovitev ustrezne oskrbe s pitno vodo vseh državljanov, ureditev ustreznih stanovanjskih pogojev za vse državljane, izboljšanje uspešnosti pokojninskih skladov ter spodbujanje raziskav in razvoja v javnem in zasebnem sektorju z izvajanjem strategije »Oman Digital Society«.

Oman je močno odvisen od naftnih virov, saj  danes prihodki tega gospodarskega sektorja v celotni strukturi BDP predstavljajo največji delež. Na svetovni lestvici držav proizvajalk nafte Oman zaseda 18. Mesto, vendar pa Sultanat ni član držav OPEC. 90 % vse izvožene nafte se tovori po morju, od tega 44,6 % samo na Kitajsko, sledita pa Tajska in Japonska. Danes v Omanu proizvajajo široko paleto rafinerijskih izdelkov, tako za domače tržišče kot tudi za izvoz. Z odprtjem rafinerije v Soharju leta 2006 je izvoz naftnih proizvodov v razmerju z nafto še porasel.

Zelo pomembno naravno bogastvo predstavlja zemeljski plin. Na obali med Kalhatom in Surjem je zrasel eden največjih svetovnih obratov za utekočinjanje zemeljskega plina s terminalom za pretovarjanje, ki je pričel delovati leta 2000. Izvoz poteka predvsem v Južno Korejo, na Japonsko, Kitajsko, Tajvan in Indijo. V zadnjih letih so vzpostavili obsežno mrežo oskrbe s plinom. Trenutno je v gradnji plinovod proti Iranu in Indiji.

Zaradi zmanjševanja zalog nafte je vlada začela intenzivno izvajati razvojni program, ki je spodbuja tudi ostale gospodarske dejavnosti, industrializacijo in privatizacijo. Osrednji cilj programa je zmanjšanje deleža prihodkov naftnega sektorja v celotnem  BDP do leta 2020 na 9%. Posebno pozornost vlada namenja predvsem turizmu, saj ima Oman med zalivskimi državami velik potencial za razvoj te dejavnosti, če upoštevamo da ima dobro klimo, čudovito pokrajino, pomembne in zanimive arheološke in zgodovinske ostanke, kot tudi zelo prijazne in gostoljubne prebivalce.

Spodbujanje izvoza in konkurenčnosti ter promocija domačega gospodarstva so stalne aktivnosti podpornih institucij, obenem pa vlagajo veliko truda v spodbujanje razvoja malih in srednjih podjetij.

Vrednost bruto domačega proizvoda je bila v letu 2010 ocenjena na 75,84 biljonov USD, največji delež predstavljajo industrija (51,0 %), sledijo storitve (47,5%) ter kmetijstvo (1,5 %).

Obveščamo vas, da bomo 18. februarja 2012 organizirali izhodno gospodarsko delegacijo v Oman, zato vas vabimo, da se delegacije udeležite in izkoristite priložnost za srečanje z novimi potencialnimi partnerji, izmenjavo informacij in navezavo novih poslovnih stikov.

Priložnosti za poslovno sodelovanje

Priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja so na naslednjih področjih:

  • kmetijstvo in ribolov (Oman potrebuje tuje investicije pri razvoju novih tehnologij in rezervnih delov na področju namakalnih sistemov, proizvodnje gnojil in pridelave zelenjave, proizvodnje rjavega sladkorja in meda);
  • turizem (Oman je perspektivna turistična destinacija, ki nudi slovenskim investitorjem številne možnosti naložb v luksuzne hotele in ostale turistične komplekse. Med večje aktualne projekte izgradnje turističnih centrov v državi spadajo Al Sawadi Resort (279,5 mio. dolarjev), Massirah Island (med 130 in 390 mio. dolarjev), Turistično območje Salalah (45 mio. dolarjev), Turistično območje Musandam (43 mio. dolarjev). Turizem je tudi eden najbolj hitro rastočih sektorjev v državi, v letu 2010 je namreč dosegel 28,3 % rast).
  • petrokemična industrija;
  • teflon;
  • proizvodnja avtomobilskih pnevmatik;
  • izobraževanje in zdravstveni sistem;
  • sistemi razsoljevanja;
  • razširitev in obnova letališč in pristanišč (možnosti sodelovanja z Luko Koper);
  • gradbeništvo (priložnosti slovenskih gradbenih podjetij pri izgradnji cestne infrastrukture v Omanu, med aktualnimi večjimi projekti v Omanu je projekt Southern Express way, 54 km dolga avtocesta v Muškatu).

Kontaktni naslovi:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj